Ако имаш екип, инвестираш в него, имаш надежден партньор, който те консултира и ти дава пари, бизнесът ще е успешен. Това заяви Маргарита Петрова-Кариди, изпълнителен директор на Банка Пиреос България, по време на панел „Банки и небанкови финансови институции” на форума „Шумът на парите`2014”.

По думите й, необходимо е да започне по-тесен диалог с представителите на бизнеса, за да се получи сближаване на позициите.

„Днес чуваме едва ли не, че банките не дават пари. Категорично отричам това да е така. Въпросът е наистина да има зрялост от другата страна и да се структурира бизнес, който да е печеливш за всички страни. Миналата година направихме 10 регионални срещи с представители на бизнеса. Чухме всичките им проблеми - как може да им съдействаме, така че всички да започнат да гледат по-оптимистично на бъдещето. Трябва да преодолеем психозата, че всичко е черно. Въпреки макроикономическите прогнози, аз съм убедена, че бизнесът може да се развива успешно”, допълни Петрова-Кариди.

Според магистъра по финанси и право, през последните 20 години и до днес банките в България подпомагат икономическия растеж на България.

„Считам, че през изминалата година именно това бе изразено от всички банки. То беше декларирано чрез поредица действия и инициативи. Нашето мнение е, че е време не да казваме „кризата отмина”, а всеки от нас да мисли – какво трябва да направим, за да приключим с този отрицателен цикъл. В банка Пиреос България се опитваме да предоставяме на клиентите си не само ресурс, но и консултиране, тъй като при правилно планиране и целенасочено позициониране в даден бизнес, той може да бъде успешен и при тези лоши обстоятелства. Въпреки негативните тенденции, отчетени от всички проучвания, добре структурираният бизнес не само че не е пострадал сериозно, но се е окрупнил”, смята тя.

Дошъл е моментът за повече смелост

Оптимистичните вече официално макроикономически прогнози дават повод за други оптимистични нагласи в банковия сектор. Изпълнителният директор на Банка Пиреос България очаква прогнозите да подкрепят мисиите, които са започнали през миналата година, и компаниите да се обърнат от свиване и ограничаване на разходи и структури към растеж.

„Единствено нови идеи, на първо място, и проекти, които стоят зад тях, могат да имат този растеж, за който говорим. Очакването ни е, че компаниите ще започнат да стават по-бързи във взимането на решение. През изминалите 5 години наблюдавахме предприемачи с добра идея, но я обмисляха прекалено дълго време, защото е несигурна средата”, обясни Маргарита Петрова-Кариди.

„Тези вече официални прогнози се надявам, ще доведат до този обрат. В момента националното богатство, парите, които сме генерирали и спестили, спят. Време да се активират”, апелира магистърът по финанси. Тя допълни, че оптимистични са и сигналите от сектора на недвижимите имоти и износа.

По думите на Петрова-Кариди, положителните прогнози ще доведат до това повече компании в България - малки, средни и големи, да започнат да гледат по-смело навън. По-големите компании още преди 10 години споделяха с нас, че единственият им потенциал за растеж е навън. Тези положителни сигнали би трябвало да окуражат повече стъпки извън пределите на България.

Изпълнителният директор на Банка Пиреос България подчерта, че е време да обърнем нагласата – не да чакаме инвеститори отвън, а обратното – българските инвеститори да отидат в чужбина и чистата печалба да се връща в България.

„Надявам се, че е дошъл вече моментът”, отбеляза Петрова-Кариди.

Тя направи и кратка характеристика на българина. По думите й, българинът по култура и по манталитет е свикнал с много малко да прави много неща. „И сме борбени, въпреки че не демонстрираме по улиците така, както наши съседни държави”, допълни магистърът по финанси и право.

Ще се понижи ли цената на ипотечните кредити

За да има понижаване на цената на кредитите трябва да бъдат изпълнени няколко неща. Маргарита Петрова-Кариди спомена само част от тях. Първо, трябва процентът на необслужваните кредити да стане значително по-нисък. „Второ, банките не са самостоятелен икономически субект. Те работят според законите и се съобразяват с тях. Банките плащаме най-голяма цена, затова че работим по правилата на закона”, призна изпълнителният директор на Банка Пиреос България. Тя допълни, че хората извън банковата сфера често не си дават сметка колко са големи разходите на банките, които имат разходи не само за обслужване, но и за събиране на кредити. Трябва да се отчете фактът, че банката губи през всеки изминал ден, през който фирма, взела кредит, е в несъстоятелност и не го изплаща.

Форумът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG.

Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.