Инвеститорите драстично са намалили покупките на златни плочки и монети през първото тримесечие на годината, след като несигурността около цената на метала е намалила търсенето, показват данни на Световния съвет по златото.

Търсенето на златни плочки и монети пада с 39% на годишна база до 283 тона за първото тримесечие, което е най-ниското ниво от четири години.

"Предпазливостта е завзела пазара на малки плочки и монети през първото тримесечие, докато инвеститорите очакват ясен сигнал за бъдещата посока на цената на златото, след големите инвестиции през 2013 г.", според Световния съвет по златото.

След мрачната 2013 г., цената на златото възстанови част от изгубеното през първото тримесечие, нараствайки с близо 7%, след като геополитическото напрежение повиши статута на активи убежище на метала. Златото за последно се търгуваше на цена от 1 292 долара за тройунция.

"Инвеститорите на някои пазари очакваха по-нататъшно падане на цените да създаде добри възможности за покупки през първото тримесечие. Поскъпването на щатския долар през цялото тримесечие обаче накара много участници да останат встрани от пазара или в някои случаи да прибират печалби".

От Световния съвет по златото също така посочват като причина за резкия спад и високата база, тъй като търсенето на злато през първото тримесечие на 2013 г. бе рекордно.

Като цяло обаче търсенето на злато остава стабилно на ниво от 1 074.5 тона, на практика без промяна в сравнение с нивата от същия период година по-рано, тъй като скромният ръст при търсенето на бижута е компенсирал спада в търсенето на плочки и монети и изкупуваните от централните банки количества.

Глобалното търсене на бижута, което е най-значителният компонент от цялостното търсене, възлиза на 571 тона, което представлява ръст от 3% на годишна база.

Китай, която стана най-големият потребител на злато в света през 2013 г., отчита 10% ръст на търсенето на бижута.

Централните банки остават нетни купувачи на злато, но изкупуваното от тях количество пада с 6% на годишна база до 122 тона през първото тримесечие.

В инвестиционния сектор отливът на средства от борсово търгуваните фондове, обезпечени със злато, се забавят значително до 2 тона, в сравнение с отлив от 176.5 тона за същия период на миналата година.

Отливът се забавя рязко през януари и се обръща през февруари, когато дори е отчетен месечен приток от около 12 тона, който е първият от декември 2012 г. насам.