Китай официално вече е най-големият потребител на злато. Страната е изместила Индия от първото място през миналата година, според данни на World Gold Council.

Потребителското търсене на злато в Китай, включващо бижута, монети и кюлчета се е повишило с 32% до рекордните 1 066 тона през изминалата година.

Потреблението в Индия за същия период се е повишило с 13% до 975 тона.

„Търсенето на злато в Китай е поставило забележителен рекорд. Разрастването на индустрията в страната е свързана с увеличаване на производствената и търговската мрежа за злато“, се казва в доклада на WGC.

Силното поевтиняване в цената на златото между април и юни е повишило търсенето и покупките в Китай. Средната цена на златото през миналата година е била 1 411 долара за унция, или с 15% по-ниска от средната цена предходната година.

Предлагането на злато в Индия се ограничава от вносните мита, стриктните квоти и забрана за даване на заеми срещу залог от злато. Златото е втората най-внасяна стока в Индия след петрола. Налице са предпоставки за облекчаване на ограниченията през тази година според пазарни наблюдатели, предвид да на намаляване на дефицита.

Според специалисти от Credit Suisse, възможно е цената на златото да продължи да се понижава и да тества психологическата граница от 1 000 долара през тази година. Причината за това е, че слабото търсене от индексните фондове, базирани на златото, и от страна на централните банки неутрализират повишеното физическо търсене от индивидуалните потребители.

Търсенето на злато е било с 15% по-ниско през миналата година в сравнение с 2012 година при общо 3 756 тона.

Индексните фондове са намалили нетните си позиции с 881 тона през миналата година, вследствие на очакванията за свиване на политиката от стимули от страна на Фед.