Златото се насочва към най-голямото си седмично повишение от октомври, след като по-лошите данни от САЩ повишиха търсенето на „спасителни активи“. Спот цената на метала се повиши с 0.6% до 1 310.70 долара за унция, което е най-високото му ниво от 8 ноември насам.

Така златото се търгува над 100-дневната си пълзяща средна от 10 февруари насам и се насочва към затваряне над 200-дневната си пълзяща средна величина за пръв път от февруари 2013 година насам. През тази седмица благородният метал добави 3.4% към стойността си.

И докато перспективите за намаляване на стимулите от страна на Фед съдействаха за понижението от 28% в цената на златото през миналата година, пониженията в стимулите инициира сериозни загуби за пазарите и валутите на развиващите се страни, което повиши търсенето на злато.

Златото поскъпна с 8.6% от началото на годината, следствие на опасенията, че ръстът на щатската икономика се забавя и отстъпването с 1.5% на индекса, следящ представянето на световните борси MSCI All-Country.

„Златото бе сериозно наранено през миналата година и предвид на по-слабото от очакваното представяне на фондовите пазари, някои инвеститори повишиха позициите си в метала“, коментира Уолъс Енджи, трейдър в Gemsha Metals Co., цитиран от Bloomberg. “Физическото търсене на метала през тази седмица е било добро. Това обаче едва ли ще е достатъчно, за да обоснове поскъпването, което ми подсказва, че цената на златото основно е задвижена от сентимента“, допълва още специалистът.

Активите в най-големия златен фонд SPDR Gold Trust са нараснали с 0.9% до 806.35 метрични тона, което е най-високото им ниво от 20 декември насам. Акциите на фонда, които загубиха 41% от стойността си през изминалата година, са се повишили с 1.2% през тази седмица.

Поскъпването на златото не притеснява мечи настроените анализатори, като през тази седмица анализатори от Goldman Sachs Group Inc., потвърдиха очакванията си за по-ниски цени при метала и понижението му до 1 050 долара за унция до края на годината.

Силното си поскъпване продължава и цената на среброто, която добави 1.9% към стойността си до 20.88 долара за унция, което е най-високото му ниво от 14 ноември насам.