Златото се радва на изключителен старт на новата година, регистрирайки тримесечен максимум вчера, както и първото петдневно повишение от август. Не всички участници на пазара обаче са оптимистично настроени за цената на благородния метал.

„Притоците на средства от фондовете към злато са били по-скоро в насока на закриване на къси позиции, отколкото на нови средства насочвани към благородния метал“, според Том Кендъл, анализатор на златото в Credit Suisse.

Всъщност цената на златото може да се понижи към 1000 долара през тази година, ако световната икономика подобри представянето си, смята още Кендъл.

„Не бих се изненадал, ако видим търговия при златото при нива малко над 1 300 долара в следващите няколко сесии. Трендът обаче е на път да се изтощи в близко бъдеще“, коментира Кендъл.

„Напълно реалистично е да очакваме тест на психологическата граница от 1000 долара за унция през тази година. Това изглежда вероятно да се случи през втората половина на годината, дори може би към края на четвъртото тримесечие“, допълва специалистът.

Прогнозата е изключително смела, предвид на факта, че златото не е докосвало границата от 1 000 долара за унция от есента на 2009 година.

През февруари миналата година Кендъл предупреди, че подобряващата се икономическа обстановка няма да задължава хеджфондовете да имат инвестиции в злато, като хеджиращ инструмент. Това бе преди златото да загуби близо една четвърт от стойността си между края на март и началото на юли.

Според Кендъл поскъпващите акции и повишаващите се лихви по облигациите ще продължат да са фактори, които да натискат цената на златото надолу.