Фондът на милиардера Джордж Сорос - Quantum Endowment, беше обявен за най-успешния хеджфонд в света с печалба от 5.5 млрд. долара за 2013 г.

С този финансов резултат общата печалба от създаването на фонда през 1973 г. възлиза на 39.6 млрд. долара, с което той си връща първото място в класацията по този показател.

Сорос, известен във финансовия свят най-вече със залога си срещу британския паунд през 1992 г., от който Quantum печели 1 млрд. долара, вече не се занимава с управлението на фонда от 2011 г. насам.

Въпреки това представянето на институцията, която управлява активи на стойност 28.6 млрд. долара, продължава да бъде отлично под управлението на новия главен инвестиционен директор Скот Бесент, като Сорос все още следи дейността.

Вижте още: Защо да не инвестирате в хеджфондове?

Quantum изпревари фонда на Рей Далио - Bridgewater Pure Alpha, в проучването, което класира 20-те водещи хеджфонда по нетна доходност за 2013 г. Bridgewater с активи под управление на стойност 79 млрд. долара остава на второ място по доходност от създаването си с 39.2 млрд. долара.

Джон Полсън, известен с инвестициите си в злато, което засегна представянето на неговия фонд PFR Gold Fund през миналата година, е паднал от трето на четвърто място в класацията през тази година с печалба от 2.6 млрд. долара за 2013 г.

Неговият фонд, който управлява активи за 20.3 млрд. долара, заема трето място по печалба от създаването си със спечелени 25.4 млрд. долара.

Вижте още: Милиардери, които някога бяха много бедни

След него по обща доходност се нарежда Baupost на Сет Кларман с 21.5 млрд. долара печалба в исторически план, а петата позиция е за Appaloosa на Дейвъд Тепър, който е добавил 4.2 млрд. долара през 2013 г. и 21.2 млрд. долара от създаването си.

Хеджфонд мениджърите са заработили общо 192 млрд. долара през 2013 г., като водещите 20 мениджъри са спечелили нетни 55.4 млрд. долара.

Акциите са предлагали най-добри възможности за печалба през миналата година, като 70% от общите печалби са дошли от инвестиции на фондовите пазари.

От създаването си 20-те водещи хеджфонда са спечелили 43% от всичките пари, спечелени от инвеститорите в повече от 7 000 хеджфонда по света.