Златото поскъпна до най-високото си ниво от над три месеца насам, вследствие на спекулациите, че ръстът на щатската икономика ще се забави, което повиши търсенето на „спасителни активи“.

Междувременно среброто се насочи към най-дългото си повишение от 1968 година насам.

Унцията злато поскъпна с 4.1% през миналата седмица, регистрирайки най-голямото си седмично повишение от края на август 2013 г. Изненадващото понижение на заводското производство през януари съдейства за поскъпването на благородния метал.

Златото отбеляза най-голямото си понижение от 1981 година насам през миналата година, след като много инвеститори загубиха вярата си в метала и способността му да защитава в моменти на криза.

От началото на годината обаче, жълтият метал поскъпна с 9.9%, вследствие на загубите на фондовите борси и поевтиняването на валутите на развиващите се страни.

„Златото е застрахователен продукт срещу по-нататъшни бури на развиващите се пазари и лоши новини от щатската икономика“, според доклад на инвестиционната банка UBS. „Намаленото предлагане и засиленият интерес към метала могат да го направят добра покупка в краткосрочен план“, допълват още от банката.

Златото с незабавна доставка се търгува при нива от 1 326 долара за унция, като моментно достигна най-висока стойност от 1 330 долара за унция, ниво невиждано от 31 октомври.

Позициите на златните фондове са се повишили с 3.2 метрични тона през изминалата седмица, което е най-голямото седмично повишение от декември 2012 година.

Среброто с незабавна доставка поскъпна с 0.7% до 21.65 долара за унция. То достигна най-високо ниво от 21.98 долара за унция, невиждано от 7 ноември насам. То също така е на път да отбележи 12-то поредно повишение, или най-дългата печеливша серия от 1968 година насам.