На Запад, ако един бизнесмен бъде уличен във финансови престъпления като измама, пране на пари и вземане на подкуп, той отива в затвора, като най-вероятно ще получи лек режим.

Много от тези измамници успяват да се отърват от затвора. Може да постигнат сделка и да получат глоба и общественополезен труд.

Най-лошото, което може да им се случи, и то при най-големите измамници, е доживотен затвор. Бърни Мадоф, който организира пирамида и измами хора с 65 млрд. долара, получи 150 години затвор. Дори и това е малко в сравнение с това, което може да се случи в Иран.

Виж още: Екзекутираха "китайския Мадоф"

През 2011 година Махафарид Амир Косрави е арестуван за измама, пране на пари и вземане на подкупи. Имайте предвид, че той не е кой да е, а най-богатият човек в страната! Личното му състояние някога е надхвърляло 1 млрд. долара.

Тази седмица Косрави бе екзекутиран чрез обесване в затвор до Техеран. Нямаше предварително обявление за екзекуцията.

Кой бе Косрави?

Някога той бе изгряваща звезда в иранските бизнес кръгове. През 2007 година той оглави група ирански предприемачи, които изтеглиха заем от над 12 държавни банки, за да купят дузина държавни предприятия. Той получи заемите чрез неговата инвестиционна компания - Aria Investment Development Company.

От 2007 година насам неговата империя расте главоломно. Той си купува компания за минерална вода, футболен отбор, компания за внос на месо и др.

Когато е арестуван през 2011 година неговата компания притежава 35 големи предприятия в 12 различни сектора на икономиката, в това число най-големият производител на стомана в Иран - Khuzestan Steel Company.

По време на възхода си той е политическо покровителстван. Той е бил близък с бившия президент Махмуд Ахмадинеджад.

Оказва се, че всички документи, с които той е придобил заемите през 2007 година са фалшиви. Той е обвинен в това, че е подкупвал висши служители в банките и се призна за виновен,. Самият той признава, че е платил 3 млн. долара за да подкупва служители в банки.

Около 70 души са разпитани. В Иран наричат делото „най-голямото дело за финансова измама в историята на страната“.

Осъдени са 39 души. Присъдите са тежки - четирима души получават смъртни присъди, двама получават доживотен затвор, а останалите получават 25 години, затвор.

Не е сигурно, че тези, които са избегнали смъртната присъда са имали късмет – затворите в Иран са сред най-бруталните в света.

Изпълнението на присъдата на Косрави е изненада. Не е бил уведомен никой – нито семейството, нито адвокатът му. Съпругата му го е посетила ден преди екзекуцията.