Много се говори за стабилизиране на пазара на луксозни имоти през последните няколко години.

Ще погледнем какви са най-скъпите оферти продава и отдава под наем в четирите най-големи града на страната и доколко цените и нивата на наемите между София и другите градове се различават.

София

Ще започнем, разбира се, със столицата.

Най-скъпият продаван имот в София, за който вече писахме и който още дори не е готов, е с площ от 415 кв. м и се намира на 20-ия етаж. Въз основа на площта и цената му за квадратен метър се търсят 5 000 евро, като жилището е на пазара вече от няколко месеца.

Ето и какво е разпределението на помещенията:

Най-скъпият отдаван под наем апартамент в София, съгласно офертите на водещ сайт за недвижими имоти, е четиристаен апартамент в кв. Изток с площ от 390 кв. м.

За него собственикът иска наем от 3 600 евро, или 9.23 евро за кв. м.

Апартаментът не е обзаведен. Интересно е и, че този имот се предлага и от друга агенция с търсен наем от 3 200 евро.

Пловдив

Фрапиращата разлика в цените между София и останалите големи градове излиза на преден план още щом потърсим най-скъпите жилища във втория по големина град – Пловдив.

В града „под тепетата“ най-скъпо продаваното жилище, при което има обявена цена, е мезонет от 356 кв. м., с обявена цена от 300 000 евро.

Мезонетът е с луксозни довършителни работи и е разположен в нова сграда от 2011 година.

Във втория по големина град откриваме само един апартамент с наем над 1000 евро.

За жилището с площ от 230 кв. м, разположено в центъра на града и което се отдава под наем за пръв път, се искат точно 1000 евро, или 4.34 евро за кв. м.

Според обявата, апартаментът разполага с нови мебели и електроуреди. По наши наблюдения обаче, той е на пазара от доста време насам.

Варна

Малко по-близка до София е ситуацията във Варна, макар и тук да наблюдаваме значително изоставане при цените.

Най-скъпо предлагания имот в морската столица е мезонет с площ от 540 кв. м, намиращ се в един от елитните квартали на града - Евксиноград. Апартаментът е обявен за продажба за 880 000 евро.

Въз основа на цената квадратния метър в мезонета излиза по 1 629 евро, или около една трета от този в най-скъпо продавания апартамент в София.

Луксозно обзаведен апартамент от 200 кв. м. на две нива и в центъра на града е най-скъпо отдаваният под наем имот във Варна. За него се иска наем от 1 800 евро за кв. м, или по 9 евро за кв. м.

Бургас

Още по-голяма липса на предлагане на луксозни имоти и разлика в цените със София се наблюдава в Бургас.

Най-скъпо предлаганият имот там е многостаен апартамент от 160 кв. м в центъра на града, срещу сумата от 170 000 евро, или 1 688 евро за кв. м.

Чисто нов луксозен апартамент в центъра от 140 кв. м. е най-скъпо отдаваният под наем апартамент в града, като за него собственикът иска 2 100 евро. Това определено е една доста висока цена от 15 евро за кв. м., или доста повече от това, което се иска дори в София.