Енергетиката и еврофондовете бяха сред основните теми на разговор по време на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

„Говорихме за интерконектори и необходимостта от по- голямо европейско финансиране поради факта, че това не са комерсиални проекти, а стратегически“, отбеляза премиерът Орешарски след срещата.

По време на разговора са били обсъдени също така и темите за Южния газов коридор и за Южен поток в контекста на енергийната сигурност на страните от Югоизточна Европа и по- специално България.

По отношение на Южен поток министър-председателят отбеляза, че Комисията има бележки в няколко направления. Едно от тях е свързано с промяната в закона. „Изпратих своевременно министър Стойнев на среща с комисаря Йотингер и очакваме коментарите на Комисията, така че да бъдат отразени между двете четения“, напомни премиерът.

Той подчерта, че поправката засега е на първо четене. „Готови сме каквито коментари получим от Комисията, да бъдат отразени своевременно, така че да има пълно съответствие на националното законодателство на европейското“, каза премиерът Орешарски.

По думите му са възможни и бележки относно начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители. „Председателят Барозу още веднъж подчерта необходимостта от съответствие на проекта на Третия енергиен пакет.

Нещо, което го уверих, че след като българското законодателство е изцяло хармонизирано, проектът трябва да се подчинява на българското законодателство, тоест на европейското“, изтъкна министър-председателят.

По време на срещата премиерът Орешарски обсъди с председателя Барозу темата за европейските фондове, приключването на стария програмен период и стартирането на новия.

„Беше ми обещана от страна на председателя експертна подкрепа – както в областта на енергетиката, така и за усвояването на фондовете“, заяви министър-председателят. По време на срещата г-н Барозу отбеляза, че България трябва да се възползва максимално от усвояването на европейските средства през следващия програмен период и да продължи да изгражда по- добър капацитет.

На въпрос за проведените избори премиерът Орешарски коментира, че впечатлението е, че политическата ситуация в България не се е променила съществено в последната една година. Той добави, че му предстои среща с двамата лидери на двете парламентарни групи, които подкрепят кабинета.