Златото е при най-ниското си ниво за този месец и според анализаторите спадът му може да продължи. Вчера благородният метал загуби 4.9 долара от стойността си до 1 254.40 долара за унция, което е най-ниското му ниво от четири месеца насам.

Движението на златото надолу вещае по-нататъшни проблеми от техническа гледна точка според Стивън Питлар, валутен стратег в Prime Executions.

След като през последните няколко месеца златото консолидираше на нива между 1 200 и 1 400 долара за унция, е напълно възможно да станем свидетели на засилване на движението при пробив на едно от двете нива.

„Понижението на златото отваря пътя към 1 200 долара“, според Битлар, цитиран от CNBC. “Напълно е възможно да видим по-нататъшно понижение към следващите технически нива на подкрепа“, допълва още специалистът.

Подобно мнение изразява и Чад Марганлендер от Washington Crossing Advisors. „Златото ще се понижава“, според Морганлендер.

Според него благородният метал ще поевтинее с между 5 до 10% заради по-силно евро и подобряващата се щатска икономика през годината.

Морганлендер има и добра алтернатива за инвеститорите накъде да насочат средствата си.

„Има по-добра инвестиционна възможност и това са акциите“, коментира Морганлендер пред CNBC. “Най-вероятно ще се разграничим от златото, като ще пренасочим позициите си от злато към акции“, допълва още специалистът.

„Златото е ценен актив като част от портфейла в определени моменти заради липсата му на корелация с останалите инвестиционни активи“, смята Морганлендер. „Пазарните условия към момента обаче носят в себе си потенциал за по-нататъшен спад на благородния метал“, заключава анализаторът.