Тайван, известна като един от четирите азиатски тигъра, попада в списъците на развитите държави в света. Бурното икономическо развитие, започнало след средата на 20 век, е една от предпоставките за мястото, на което се намира в момента страната.

Няколко са най-силните отрасли на индустрията в Тайван - като такива можем да отбележим ICT сферата, производството на колела, машинни инструменти, медицинско оборудване и авточасти.

Без значение дали използвате смартфона си, сърфирате из интернет чрез своя ноутбук или просто провеждате разговор по телефона, то шансът да използвате някоя от иновативните технологии, произведени в Тайван, е доста голям.

Неслучайно на територията на страната действат едни от най-големите технологични компании в света като добре познатите ни Аcer, Asus и HTC, a също и най-големият производител на ноутбук компютри в света - Quanta Computers.

Ето защо не е случайно, че през 2011 г. един на всеки четири лаптопа е бил произведен в Тайван. Що се отнася до 2013 г. година, годишната производствена стойност в ICT сферата се оценява на приблизително 180 млрд. долара.

Едни най-успешните продукти в IT сегмента са настолните компютри, ноутбук компютрите, дънните платки, дигиталните камери и фотоапарати, както и LCD мониторите. Обемът на произведените настолни компютри достига до 57 милиона броя през 2013 г. и въпреки спада с 2.2% спрямо предишната година, само двата гиганта - Аcer Group и Asus, акумулират 16.2% пазарен дял от продажбите в световен мащаб, което е показател за водещата роля на Тайван в този сегмент.

В индустрията на ноутбук компютрите големите производители се стремят към иновативни продуктови дизайни и постоянен технологичен прогрес. Все повече се инвестира в изследвания, като се фокусира именно към продуктовата иновация с цел засилване на конкурентноспособността на световните пазари.

Познанията, отличното качество на производствената технология и иновациите в тази ниша отново отреждат водеща роля на Тайван на световния пазар. Обемът на доставките на ноутбук компютри от страната достигна до 166 милиона броя през 2013 г.

Друг много успешен продукт от IT сегмента са дънните платки, като азиатската държава държи приблизителен дял от 85% от производството им в световен мащаб, като произведените компоненти се използват от много от водещи корпорации. Позицията на лидер се поддържа от фокусирането върху ключови технологии и постигането на строги стандарти за качество.

Що се отнася до индустрията на дигиталните камери и фотоапарати, то тя определено изпитва трудности в последните две години, застрашавана най-вече от все по-високото качество на изображенията, които предлагат новите модели смартфони.

Все пак Тайван винаги е бил център на ОDM и ОЕМ производството и като положителна тенденция може да се отбележи, че все повече интернационални брандове ще пренасочат производството, най-вече на MILC камери и среден клас дигитални камери, към местните производители.

В сферата на LCD мониторите Тайван отново е сред първенците с приблизителен дял от 54% от световното производство. Този тип продукти са вече утвърдени и широко разпространени на световния пазар. Повечето произвеждани монитори са среден или нисък клас със сходна цена на тази, която предлагат конкурентите.

Тенденцията през тази година е да се насочат усилията към най-продаваните продукти от нишата, като по този начин да се осигури едно по-добро представяне спрямо предишната година.

Тайван е с традиции и водеща позиция също и в сегмента на комуникационните продукти. Няма как да не се отбележат и най-успешните продуктови категории, а именно: смартфоните, навигационните системи и устройствата за WLAN индустрията (Wireless Local Area Connection), като последните отбелязват ръст през 2013 г. с цели 10.5% спрямо предходната година.

Страната е един добър пример и успешен модел за бизнес развитие с акцент върху високите технологии, които определено са моторът на нейната икономика и в голяма степен спомагат за водещата и позиция на световния пазар.