Йената запази понижението си спрямо долара, след най-голямото си седмично понижение от април насам, след като Япония обяви по-малък от очаквания излишък по текущата сметка.

Йената губи спрямо повечето от най-търгуваните 16 валути, след като отделни данни потвърдиха, че японската икономика нараства с най-бързи темпове от 2011 г. насам, което оскъпи акциите и понижи търсенето на японската валута като убежище. Еврото остана почти без промяна на фона на спекулациите, че безпрецедентното облекчаване на паричната политиката, обявено от ЕЦБ през миналата седмица, ще отслаби валутата. Австралийският и новозеландският долар поскъпнаха след нарастването на апетита за риск, след като данни показаха ръст в износа на Китай.

Йената остана почти без промяна на ниво от 102.52 спрямо долара, след като се обезцени до 102.80 на 4 юни, което бе най-слабото й ниво от 2 май насам. Японската валута се търгуваше на ниво от 139.86 спрямо еврото в сравнение със 139.80. Еврото се търгуваше на ниво от 1.3642 спрямо долара спрямо 1.3643 в края на миналата седмица.

Японският индекс Topix нарасна с 0.3% днес.

Япония обяви 187.4 млрд. йени (1.8 млрд. долара) излишък по текущата сметка през април, обявиха от Министерството на финансите на страната днес. Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, бяха за 287.7 млрд. йени излишък. За финансовата година до март, излишъкът се е свил до най-ниското си ниво в историята. Япония отчита излишък поне от 1996 г. насам, което намалява зависимостта й от чуждите капитали и засилва статута на йената като валута убежище.

Японската икономика е нараснала с 6.7% на годишна основа в трите месеца до март, което е най-бързият темп на растеж от третото тримесечие на 2011 г. предварителните данни, обявени миналия месец, показаха ръст от 5.9%.

Австралийският и новозеландският долар поскъпнаха спрямо повечето валути, след като данни от Китай вчера показаха, че износът на страната е нараснал със 7% през май, в сравнение с година по-рано. Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg бяха средно за 6.7% ръст.

Австралийският долар се оскъпи с 0.2% до 93.54 щатски цента, след като нарасна с 1.1% през последните два седмици. Новозеландският долар добави 0.2% до 85.17 щатски цента. Финансовите пазари в Австралия са затворени днес заради празник.

Австралийският долар ще достигне паритет спрямо щатския долар в края на годината, обявиха днес от Morgan Stanley.