Доларът поскъпна преди данните за промишлената активност в САЩ, които се очаква да подчертаят разликата между икономическата ситуация в САЩ и Европа.

Еврото се понижи към най-ниското си ниво от три месеца насам, в резултат на смесицата от данни за слаба инфлация и близка до рекордната безработица в еврозоната.

Единната валута се разменя при психологическото ниво от 1.3600 спрямо долара, което на този етап възпира по-нататъшното й поевтиняване.

Йената поевтиня следствие на спекулациите, че японските пенсионни фондове ще повишат чуждестранните си инвестиции. Австралийският долар също се понижи заради данните за спад в разрешителните за строеж в страната. Норвежката крона също се понижи след изненадващо понижение на промишлената активност в страната.

„Темата на деня на пазарите е силният долар“, коментира Хамиш Пепър, валутен стратег в Barclays Plc, цитиран от Bloomberg. “Според пазара данните за САЩ няма да потвърдят нуждата от по-дълго наличие на стимули във водещата световна икономика“, допълва още специалистът.

Доларът поскъпна с 0.2% спрямо йената до 101.99 йени. Щатската валута се повиши с толкова и спрямо еврото до 1.3604.

Индексът, следящ промишлената активност в САЩ, се очаква да се е повишил до 55.5 пункта през май, на фона на 54.9 пункта предходния месец.

Доларовият индекс се е повишил с 0.2% до 1,012.43 пункта, насочвайки се към първото си повишение от три дни насам.

Еврото бе под натиск и заради очакванията на пазара за допълнителни стимули от страна на Европейската централна банка, както и това еврозоната да се превърне в първия водещ регион с отрицателни лихви.