Официални представители на Фед се опасяват, че продажбата на облигации от портфейла на резерва на стойност 4.3 трилиона долара може сериозно да възпрепятства възстановяването на щатската икономика.

Според запознати Фед най-вероятно ще запази без изменение рекордния си по размер портфейл от държавни дългови книжа през следващите години.

Виж още: Има ли балон на щатските фондови пазари?

Това се приема като известно отстъпление от обявените планове за излизане от тригодишната програма за обратно изкупуване на облигации.

Според последната стенограма от срещата на Фед през април не се споменава за продажба на активи от страна на резерва. Според представители на Фед подобни продажби могат да доведат до повишение на лихвите, което ще направи по-скъпо за потребителите да купуват стоки на кредит и за компаниите да инвестират, според Джеймс Булард, президент на Фед в Сейнт Луис.

“Това е широко разпространено виждане от определени представители на резерва и сред част от инвестиционната общност на финансовите пазари“, коментира Булард, цитиран от Bloomberg.

Фед тества нови инструменти които ще му позволят да поддържа голям баланс дори и след повишаване на краткосрочните лихви, което се очаква да се случи през следващата година.

„Ясно е, че Фед предприема мерки за работа в ситуация с много резерви и огромен баланс за дълъг период от време“, смята Лоурънс Майер съосновател на Macroeconomic Advisers, цитиран от Bloomberg.

Стратегията, която ще направи Фед един от най-големите играчи на паричните пазари, крие рискове. В моменти на кризи инвеститорите могат да се насочват към сигурността на краткосрочните инструменти, създадени от Фед, което потенциално може да остави останалата част на финансовата система гладна за ликвиден ресурс, според запознати.

„Цялата ситуация създава много несигурност“, коментира Карл Хаелинг, главен стратег парични пазари в Landesbank Baden-Wuerttemberg. “Фед навлиза в територия, в която оперират частни финансови институции“, допълва той.

Програмата за обратно изкупуване на активи е разширила баланса на Фед до 25% от БВП на страната, спрямо едва 6% в началото на 2007 година.

Действията на Фед най-вероятно ще принудят и други финансови институции, като тези на Япония и Великобритания да разработят стратегии за опериране с големи портфейли.

Балансът на централната банка на Великобритания достига 24% от БВП на страната, спрямо 6% през 2007 година.