Неведнъж сме писали за най-скъпите жилища, отдавани под наем в столицата. Сега ще проверим и кои са най-високите предложения и за другите типове имоти в София - магазини, офиси и заведения, които се отдават под наем.

Ще започнем с жилищата, където е концентрирано основно вниманието на масовите потребители.

Най-скъпо отдаваното под наем жилище е с площ от 390 кв. м в кв. Изток, си обявата на сайта imot.bg. Въз основа на площта и наема му, за квадратен метър собственикът иска 9.23 евро.

Почти всички останали оферти с търсен наем от над 3000 евро изглеждат познати. Причината - те са на пазара вече от около година.

Магазин на три етажа, с площ от 700 кв. м и лице на площад Славейков, е най-скъпо предлаганият по абсолютна стойност имот на пазара в момента. За него се търси месечен наем от 35 100 евро, или малко над 50 евро за кв. м. И макар да не се посочват снимки от търговския обект, най-вероятно заинтересованите лица могат да предположат кой точно е той.

Това обаче далеч не е най-скъпият отдаван под наем магазин въз основа на търсения наем за кв. м.

Магазин на популярната търговска улица Съборна, близо до ЦУМ, с търговска площ от 110 кв. м, се отдава под наем за сумата от 11 900 евро, или 108 евро за кв. м. Магазинът е с лице към търговската улица, с витрина от 10 метра и височина над 3 метра.

Ако винаги сте си мечтали да стопанисвате заведение в центъра на града, то мечтата ви може и да се сбъдне срещу рекордно ниския наем от 300 евро на месец.

Срещу него ще можете да наемете това „заведение“ от 4 кв. м. Макар сумата да не е голяма в абсолютно изражение, въз основа на площта му наемът възлиза на 75 евро за кв. м.

Най-скъпо отдаваното под наем заведение (с обявена цена) е разположено в Люлин 2 и е с площ от 1 600 кв. м. За него се търси наем от 12 800 евро, или 8 евро за кв. м.

Ако сте мечтали да станете хотелиер, но не разполагате с капитал за осъществяването на подобно начинание, можете да наемете. Хотел с площ от 1600 кв. м и разполагащ с 25 стаи се предлага в кв. Обеля 2 срещу сумата от 4 000 евро на месец, или 2.5 евро за кв. м.

Виж още: Търси се къща под наем в София

Къща с площ от 720 кв. м, разположена на бул. Васил Левски, е най-скъпо предлаганият подобен имот под наем, с търсена цена от 15 000 евро на месец. Явно цената от 20.8 евро за кв. м идва високо на наемателите, дори и въпреки централното й местоположение, защото тя е на пазара от вече близо половин година.