Наличността на търговски площи в молове в момента възлиза на 752 хил. кв.м в цялата страна, според данни на Forton. Те са концентрирани в София, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Пловдив.

В столицата се очакват три нови мола с обща отдаваема площ 120 хил. кв.м. С тях възможностите за отваряне на нови магазини в търговски центрове в обозримо бъдеще се изчерпват, смятат от консултантската компания.

Виж още: Нов мол отваря врати в София на 4 септември

Най-скоро от трите мола най-вероятно ще заработи “София Ринг мол” (70 000 квадрата), чиято официална дата на откриване е насочена за 4-ти септември.

Той е на гръцките “Фурлис Груп” и “Данаос Груп” и на практика е част от бъдещ комплекс, в който влиза и разположеният в съседство първи за България магазин на “Икеа”, инвестиция на същите фирми.

Външната зона на търговския център ще е амфитеатрална, със зелени площи. Ще има и зона със заведения, част от която на открито, с гледка към планината.

Вторият проект, който се очаква да бъде изграден в столицата, е “Мега Мол София” (24 000 кв. м), който бе започнат още през 2007 г. Намира се в столичния жк “Люлин”, близо до метростанция “Западен парк”.

Третият - “Плаза Уест” (37 750 квадрата), бе започнат през 2012 г. Той се намира до Западната дъга на софийския Околовръстен път, срещу магазина на “Баумакс” и също се очаква да отвори врати наесен.

Предвид на наситеността на столицата с търговски центрове, с откриване на трите проекта, обаче, се очаква търговците да започнат да поглеждат към областните градове.

Макар покупателната способност в тях да е по-ниска, отколкото в София или Варна, областните центрове с население между 70 и 100 хиляди жители предлагат съществена база от потребители, смятат от Forton. В допълнение разходите на търговците за персонал и имоти в тези градове са по-ниски, отколкото в София.

Това им позволява да печелят дори при по-ниски обороти. Ако в София наемът за най-търсените помещения е 21.5 евро на квадратен метър на месец, аналогични площи в търговски центрове извън столицата е в диапазона 12-16 евро.