Вчера широкият щатски индекс S&P 500 е регистрирал 42-ата си поредна сесия, в която не отбелязва изменение повече от един процент - нито във възходяща, нито в низходяща посока. Последният път, когато пазарът е правил нещо подобно, е през 1995 година.

Тогава индексът е регистрирал 95 сесии без изменение по-голямо от 1%.

Впоследствие индексите S&P 500 и Dow Jones Industrial Average са се утроили в периода между 1995 и 2000 година.

„На практика все още сме позитивно настроени за индекса на сините чипове Dow”, коментира Стив Питлър, анализатор от Prime Executions, цитиран от Bloomberg. “Причината за това не е случилото се през май или юни, а това, което се случи през първите три месеца на годината“, допълва още специалистът.

Виж още: Рекордни бичи нагласи при щатските инвеститори...

Разпродажбите на Dow създадоха ситуация, известна като „капан за мечки“, смята Питлар. „Всички тези, скъсявали щатските индекси, бяха изхвърлени от пазара, когато той продължи да се повишава“, допълва още анализаторът.

От началото на март до средата на май индексът на сините чипове се търгува в относително тесни граници в диапазона между 16 000 и 16 575 пункта. На пазара се наблюдаваше много негативен сентимент, предимно поради негативното представяне при акциите на малките компании, което се прие като тревожен сигнал от инвеститорите.

С пробива на нивото от 16 575 пункта обаче можем да станем свидетели на по-нататъшен ръст – от около 4-5%, дори от настоящите нива, които са близки до рекордните, прогнозира още Питлар.

Не всички обаче са толкова позитивни за пазара. Според Джина Санчез, основател на Chantico Global, Dow в момента играе „играта на картите“. В един момент някой ще изтегли неподходящата карта и всички останали ще паднат.