Азиатските индекси се понижиха от шестгодишния си връх, прекратявайки най-дългото си седмично повишение от август насам, като спадът бе поведен от потребителските и технологичните компании.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се понижи с 0.4% до 144.90 пункта. Показателят е на път да се повиши с 0.6% през тази седмица.

„Инвеститорите трябва да се запитат дали Фед ще продължи да подкрепя монетарната политика и до кога“ коментира Рик Спуунър, главен стратег в CMC Markets Ltd. в Сидни, цитиран от Bloomberg.

“Данните за ръста на щатската икономика и инфлацията ще продължат да накланят везната в една от двете посоки. С липсата на значителни макроданни в САЩ, днес най-вероятно ще е един спокоен ден“, допълва още анализаторът.

Австралийският S&P/ASX 200 загуби 0.8% от стойността си, докато южнокорейският Kospi намали стойността си с 1.2%. Акциите на най-голямата азиатска компания - Samsung Electronics, върнаха с 1.8%.

Новозеландският NZX 50 поевтиня с 0.9%, докато шанхайският Shanghai Composite Index намали стойността си с 0.6%.

Фючърсите на S&P 500 се понижиха минимално с 0.1%, след като вчера индексът затвори при нова рекордно висока стойност. Това стана след данни, посочили понижение в първоначалните молби за помощи за безработица с 6 000 до 312 000.

Акциите на златодобивните компании се повишиха след поскъпването при златото. Благородният метал отбеляза вчера най-голямото си повишение от септември миналата година, поскъпвайки с 3.3% до 1 322 долара за унция с незабавна доставка.

Днес цената на златото върна малко и се търгува при 1 315 долара за унция.

Сериозен ръст регистрира вчера и цената на среброто. Вчера благородният метал достигна ниво от 20.93 долара за унция, което бе най-високото от 19 март насам. Рано тази сутрин среброто се търгува при нива от 20.80 долара за унция.