Варненска, Добричка и Великотърновска област постепенно се възстановяват от водния ад, взел жертви и причинил невиждани материални щети.

Квартал „Югоизточен” в Добрич е една от най-ниските точки в града, където все още няма вода и електричество. Жителите прекараха нощта отводнявайки автомобилите и мазетата си. Междублоковите пространства все още са езера.

Три са жертвите на бедствието в Добрич – за една от тях е потвърдено със сигурност, че е в резултат на удавяне. За другите две се очаква експертиза.

В местния кризисен център са настанени 18 деца и 30 възрастни. Комисията ще установява причините за бедствието в града.

Започва описването на щетите. Днес са отворени и офисите на всички застрахователни дружества за хората, застраховали имуществото си.

По-спокойна бе нощта във Варна. Хората от петък вечер чистят домовете си, особено приземните етажи. В квартал „Аспарухово” бяха мобилизирани и затворници, които да помагат за разчистването на кал, тиня и дървета, информира bTV.

Създаден е пункт на БЧК в сградата на районното кметство, който раздава продукти от първа необходимост – хляб и вода.

От БЧК-Варна информираха, че се захващат с почистването на „Аспарухово” и канят всички желаещи да помогнат с доброволен труд. За тези, които нямат подходящо оборудване, спонсори на организацията осигуриха 300 комплекта ботуши и лопати. Освен по улиците доброволческа маса ще бъде концентрирана и в наводнените домове.

„Преминахме към отводняване на приземни етажи – на сгради на Енрго Про и кооперации с ниско разположени ел. табла, за да се възстанови електроснабдяването. Получили сме 107 сигнала за произшествие за денонощието като някои от тях се повтарят – отговорили сме на 69”, поясни Тихомир Тотев, началник на областното управление на МВР, според когото операцията във Варненско от спасителна е преминава във възстановителна.

Във Велико Търново ситуацията след потопа се нормализира. Нивата на река Янтра са в нормите, но все още улиците са непочистени.

„Обстановката се нормализира, реките са обратно в своите корита. В Килифарево се почиства, остава проблемът в най-южната част – Енерго Про отстранява проблеми. Няма скрито изпускане на язовири, просто валежите тази година са много”, коментира и Стефан Стефанов – зам.- областен управител на Велико Търново.