95 членове на италиански мафиотски фамилии са зад решетките след акция на италианската полиция срещу изнудванията, трафика на наркотици и прането на пари.

Сред арестуваните има членове на две мафиотски групи, които отдавна тормозят Палермо. По думите на служител от финансовата полиция "операция от подобен мащаб не е имало от години", а арестите са "затрили цели две мафиотски фамилии".

През последните години полицията и прокуратурата нанесоха сериозни удари на сицилианската мафия, която в исторически план е най-могъщата престъпна организация в Италия. Друга мафиотска група - действащата в Калабрия ндрагета - обаче засилва своите позиции, като се превръща в голям вносител на кокаин, отбелязва Ройтерс.

В хода на разследването вероятно е разкрито и убийството на нюйоркски детектив, извършено преди век, посочва ТВ7.

Силите на реда са подслушали разговор от 2013 г. между двама заподозрени млади мафиоти, в който единият от тях казал, че неговата фамилия е отпразнувала 100-годишнината от извършеното през 1909 г. убийство на американски полицай от италиански произход, дошъл в Сицилия, за да разследва мафията.