Всеки кабинет, за да работи, се нуждае от парламентарна подкрепа, защото такъв е механизмът. В този аспект въпросите за оставки и избори са въпроси към парламентарно представените политически партии.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски на редовната си среща с представители на гражданското общество и неправителствените организации, предаде БГНЕС. Според премиера въпросът за изборите не може да бъде решен от изпълнителната власт, когато премиерът няма своя партия.

"Цената на оставането на едно правителство е субективистична. По същия начин стои и цената за преждевременното оставане", подчерта Орешарски.

"Консолидацията на българското общество бе на ниско равнище през изминалата година и сега не е на по-добро", заяви премиерът и увери, че не е делял хората на такива, които подкрепят правителството и такива, които не го подкрепят.

"Бих бил много по-доволен, ако чувах критики за програмата на правителството и може би трябва да се фокусираме много по-добре върху това какво точно искаме от едно правителство", каза Орешарски.

Според него състоянието на държавата не може да се характеризира еднозначно. "Има сектори в по-лошо състояние, но и в по-добро, а въпреки апокалиптичните прогнози, ние сме сред 5 страни в ЕС по отношение на добрите финансови показатели", подчерта министър-председателят.

Той повтори казаното преди няколко дни, че няма нито един финансов параметър, който да е по-лош в сравнение с миналата година.

"Няма никакви предпоставки за изводи, че трябва да се прави актуализация на бюджета, освен политикопропаганда. Изпълненията на приходната част за първите 4 месеца на 2014 г. е 30.5% от годишните приходи. Не е най-доброто, което човек може да пожелае, но е най-доброто за последните 5 години", обясни министър-председателят и допълни, че за разлика от други години, сега в бюджета има и буфери.

"Запазваме голяма степен на увереност, че няма да се стигне до актуализация, но зависи и от това по какъв начин страната ще премине през политическата криза, на която сме свидетели", каза още премиерът.

Орешарски разясни, че една част от планирания заем от 1.5 млрд. евро ще бъде изразходван за рефинансиране на дълг в началото на 2015 г., а другата част - ще покрие бюджетния дефицит. Все още не е ясно каква ще бъде лихвата по него, но има предварителни очаквания за около 4%.

"Ще търсим допълнително пренасочване на бюджетните средства, за да подпомогнем спешните ремонти, които трябва да се направят след бедствията в Добрич и Варна", заяви Орешарски и напомни, че всички засегнати имат право на еднократна помощ.

"Ще направим преструктуриране на търговските представителства в чужбина", каза премиерът и поясни, че ще бъдат разкрити нови в Близкия изток и ще бъда закрити представителства в ЕС, тъй като имаме свободен пазар.

"Енергетиката не е в добро състояние, но ние предпочетохме да задържим цените, за да може системата да намери резерви. Анализите показват, че някои от участниците реализират 30-40% рентабилност. Не се справихме за една година, което е критика към нас, но не съм си и представял, че може да се справим за такъв срок", заяви Орешарски.

Той коментира и възникналата ситуация около КТБ, като подчерта, че от оценката на активите и пасивите, която ще отнеме поне седмица, ще се определи дали банката е декапитализирана или не е.

"Законът изисква акционерите да попълнят липсващите средства. Ще изпълним ангажимента си КТБ да бъде отворена на 21 юли и да има ликвидни средства", увери министър-председателят и допълни, че банковата система се регулира от БНБ и правителството я подкрепя в усилията да реши възникналия въпрос.

"НЗОК и лекарствената политика са в лошо състояние. Завареният от миналата година дефицит оказва влияние и върху текущия", обясни Орешарски.