Натрупаните задължения на НЕК за периода 2010-2014 г. възлизат на 2.9 млрд. лв. Невъзстановените разходи, свързани с доставката на ток за домакинствата, са в размер на 1.5 млрд. лв, а инвестиционните разходи са 1.4 млрд. лв. Това обяви председателят на ДКЕВР Боян Боев.

Опозицията от седмици настоява за ясна информация за състоянието на Националната електрическа компания, като последният вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски” беше именно за провал в сектор „Енергетика”.

Основната част от натрупаните невъзстановени разходи по дейността „обществена доставка на електрическа енергия” идват от покупката на енергия от ВЕИ (720 млн. лева), като следват разходи, свързани с експлоатацията на ПАВЕЦ „Чайра” (392 млн. лева) и тези по дългосрочните договори с т.нар „американски ТЕЦ-ове” (382 млн. лева).

Боев обясни още, че задълженията от дейността „обществена доставка на електрическа енергия” подлежат на компенсиране в бъдещи периоди чрез цената, по която дружеството продава електрическа енергия на крайните снабдители и електроразпределителни дружества, като бъде определен подходящ механизъм, недопускащ рязко увеличение на цената за крайните потребители.

От ДКЕВР заявиха, че обещаното намаляване на цената на тока от 1 юли няма да се отлага. Задава се обаче друга корекция – през октомври, съобщи bTV.

Енергийният регулатор вече намекна за намаляване на дела на задължително изкупуваната „зелена” енергия и предоговаряне на договорите с ТЕЦ „AES – 3C Марица Изток 1 и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“. Ако не бъде постигнат пробив на тези два фронта, новото правителство ще получи като подарък от сегашните управляващи цени на тока, устремени нагоре.

Според данните на ДКЕВР, задълженията на НЕК от инвестиционна дейност в периода 2010-2014 г. са натрупани от два големи проекта – АЕЦ „Белене” (784 млн. лева) и Хидровъзел „Цанков камък” (694 млн. лева).

ВЕЦ-ът, покрай която се разбра за таланта на Ахмед Доган в областта на хидроинженерството, поне беше завършен, докато бъдещето на Втора атомна все още е неясно. То може да е свързано и с тежко арбитражно дело срещу нашата страна.