Независима германска журналистка на 30 години пожела да подложи на изпитание нашата икономическа система, базирана на „винаги и все повече“ потребление. Грета Тауберт разказва за своя опит в книга, озаглавена „Апокалипсис сега!“.

Германката провежда „стачка срещу потреблението“ в течение на една година, отбягвайки магазините за дрехи, козметика и хранителни продукти. Тя практически не прави никакви разходи, за да открие други начини на потребление.

По думите ѝ корените на този проект отвеждат към деня, когато, минавайки през дома на баба си, тя е приета с обилна трапеза. Масата е покрита с ябълкова торта, сладкиш със сирене, торта с крем, ванилови бисквити, канапе от шунка и сирене, кафе, захар. „И когато казах: „Искам мляко“, мами постави на масата шоколадово мляко, бананово, ванилово и с ягоди“, спомня си Грета.

Младата жена осъзнава, че „нашата икономическа система почива върху перспективата за безкраен ръст, но нашият екологичен свят е ограничен. Мантрата „повече, повече, повече“, няма да ни отведе далеч“.

В течение на една година младата жена разменя поли и панталони на борсите за дрехи, копае земята, за да отглежда зеле и картофи в обща градина, и изминава 1 700 км, за да прекара ваканцията си в Барселона. Тя сама произвежда козметичните си продукти от 100% натурални материали. „Дори създадох собствен шампоан“, разказва тя. „Заприличах на неандерталец. Околните ми казваха: „Не, това става прекалено“, допълва Грета.

По време на експеримента си, Грета Тауберт експериментира с други начини на потребление и се среща с други автори на алтернативни проекти. Тя уверява, че кризата в Европа е провокирала хората да осъзнаят границите на съществуващия икономически модел. Увеличават се инициативите, базирани върху „икономика на размяната“. В Берлин например „книжно дърво“ позволява да оставите произведения, които не искате повече и да си изберете нови четива.

След края на експеримента, Грета споделя, че първото, което си е позволила, са „чорапогащи и хигиенни продукти“.

В крайна сметка- липсата на потребление също има своите граници.