Опашки пред застрахователните офиси, видя операторът на Profit.bg. Това се случва, въпреки че водещите застрахователни компании вече обявиха, че времето за завеждане на щети ще бъде удължено с между 14 и 30 дни.

Част от клиентите на застрахователите споделиха пред Profit.bg, че са си взели почивен ден, за да могат да изчакат реда си.

Днешният материал ще ни даде информация за най-предпочитаните застраховални компании от населението в страната.

В началото трябва да разясним, че щетите/рискът от градушката може да бъде избегнат със застраховка на имуществото – Пожар и природни бедствия, „Други щети на имуществото“, Каско (за автомобилите ни).

Не трябва обаче да забравяме и че можем да застраховаме както селскостопанската ни продукция, така и всички видове товари, стоки и вещи за внос, реекспорт или вътрешни превози.

Ето каква информация ни дава последните актуални данни на КФН:

Каско:

Каско застраховките българите най-често правят в три компании – Армеец (22.9% пазарен дял), ДЗИ Общо застраховане и Булстрад Виена Иншурънс Груп, държащи съответно 14 и 13.3 на сто от пазара;

Пожар и природни бедствия:

Четири от компаниите имат по над 10% дял от този вид полица. Лидери са Булстрад Виена Иншурънс Груп и Алианц България с по 15.8 и 14.5 на сто, следвани от Виктория и ДЗИ Общо застраховане с 11.1 и 10.2% респективно.

Други щети на имуществото:

Уника държи близо 1/3 от пазара при Други щети на имуществото. Следват Дженерали България и Алианц България с по 14.3 и 14 на сто, както и Булстрад Виена Иншурънс Груп с малко над 10 процента.