Не си смекчавам тона към г-н Пеевски, просто не искам да се занимавам с това име. Това каза бившият вече собственик на лишената от лиценз Корпоративна търговска банка Цветан Василев в първото си интервю, откакто трезорът беше поставен под надзор.

В ефира на bTV той подчерта на няколко пъти, че конкретен кръг от лица с кредити към КТБ и с интерес към нейни активи са в дъното на атаката срещу нея, но не поиска да назова конкретни лица. Тази теза той разви и в отворено писмо по-рано днес.

Преди седмици Василев нарече Пеевски "властелин на България". Сега подобни квалификации отсъстваха.

„Аз се намирам във Виена, не се крия от никого и съм готов да дам показания пред оторизираните за целта органи”, посочи Цветан Василев, който допълни, че „тези дни” се връща у нас.

Той призна, че смята, че животът му е застрашен: „Кръгът съм го описал с всички подробности пред съдии от ЕС и показанията са нотариално заверени. В крайна сметка, и аз трябва да имам някаква гаранция за своя живот”.

В същото време той атакува „господин Гуверньора” (управителят на БНБ Иван Искров – б.р.) заради казаното от него по-рано днес, че документи за кредити на свързани фирми на стойност 3.5 млрд. лева са изчезнали и шефът на трезора е изтеглил близо 206 млн. лева в брой преди поставянето на КТБ под надзор.

По думите на Василев, като председател на надзорния съвет на банката, той няма право да „раздава” кредити, а документите са били иззети от следствените органи и липсата им е била използвана от оценителите, за да се обяви версията за „дупка” в кредитния портфейл на КТБ.

По думите на Василев Искров е унизил БНБ с бездействието си по казуса с разследването на подуправителя на централната банка Цветан Гунев, който според медийни публикации е допуснал раздаването на необезпечени кредити от КТБ. Босът на КТБ подчерта, че единственото общо между него и Гунев е, че са съименници, посочи той пред bTV.

По отношение на останалите данни, изнесени от управителя на БНБ, Цветан Василев коментира, че „огромна част от нещата са силно преувеличени”. Василев посочи, че ще коментира информацията за лоши кредити за милиарди левове след като той и сътрудниците му се запознаят с оценката. Тогава е възможно той да поиска независим одит.