Някои предприемачи, които са натрупали милиарди от технологичните си компании, обичат да харчат парите си по доста екстравагантни начини, независимо дали става въпрос за частни самолети, ваканционни имоти или дори цели острови.

Други се насочва към по-филантропски начинания, избирайки да дарят богатството си за различни каузи чрез фондации и тръстове.

Вижте няколко от най-щедрите хора в технологичния сектор, подбрани от Business Insider, които са решили да дарят голяма част от парите си за благотворителност, вместо да ги завещаят на децата си:

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс

Гейтс говори открито за решението си да не остави състоянието си в размер на 78 млрд. долара на трите си деца. Смята се, че те ще наследят само малка част от по около 10 млн. долара.

"Определено смятам, че като завещаваш на децата си огромни количества пари, не им правиш услуга," сподели Гейтс по-рано тази година.

Той основава Bill & Melinda Gates Foundation през 1994 г., а фондацията в момента има активи за над 36 млрд. долара. Гейтс също така подхвана кампания с дългогодишния си приятел Уорън Бъфет, чрез която призовават други милиардери да дарят състоянието си за благотворителност.

Съоснователят на AOL Стив Кейс

Кейс е помогнал на милиони американци да се сдобият с интернет, а сега дарява по-голяма част от състоянието си за развитието на други технологии.

Той основава Case Foundation през 1997 г., която се концентира върху използването на технологиите, за да направи филантропията по-ефективна.

Той също така е създал инвестиционна компания на име Revolution, която инвестира в новосъздадени компании извън Силициевата долина и се в включил в каузата на Гейтс и Бъфет.

Главният изпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф

Бениоф наскоро стартира кампания, която предизвиква технологични компании да наберат 10 млн. долара в рамките на 60 дни за базирани в Сан Франциско програми с нестопанска цел.

Той също така насърчава други компании да последват неговия модел 1/1/1, според който една компания трябва да дари 1% от акциите си, 1% от времето на служителите си и 1% от ресурсите си за филатропски цели.

Той и съпругата му Лин лично са дарили 200 млн. долара на детска болница в Сан Франциско.

Основателят на Qualcomm Ъруин Джейкъбс

Заедно със своята съпруга Джоан, Джейкъбс е дарил около 500 млн. долара за благотворителни цели.

Той също се е включил в каузата на Гейтс и Бъфет, обещавайки да дари поне половината от милиардите, които е натрупал от технологичната си компания.

Основателят на eBay Пиер Омидяр

Омидяр и неговата съпруга Пам са едни от най-щедрите хора в технологичния сектор, като вече са раздали над 1 млрд. долара от огромното си състояние, което натрупва, когато eBay става публична компания през 1998 г.

Те се включват в каузата на Гейтс и Бъфет през 2010 г.

"През 2001 г. публично заявихме, че възнамеряваме да дарим по-голяма част от нашето състояние, докато сме живи. Разполагаме с повече пари, отколкото нашето семейство някога ще се нуждае. Няма нужда да ги задържаме, след като могат да бъдат използвани днес, за решаването на някои от най-сложните проблеми на света", казват семейство Омидяр.

Съоснователят на Intel Гордън Муур

Муур е дарил над 1 млрд. долара за благотворителност, като заделя близо половината от състоянието си, за да създаде Moore Foundation през 2001 г.

Фондацията, която се подпомага каузи, свързани със запазването на природата и здравеопазването в момента има над 5 млрд. долара активи.

Той и съпругата му Бети се присъединяват към каузата на Гейтс и Бъфет през 2012 г.

Основателят на Tesla Илон Мъск

Мъск може да има пет малки момчета от първия си брак (близнаци и тризнаци), но вече е е дарил по-голяма част от състоянието си за възобновяеми източници, наука и инженерно образование и здравеопазване.

Той се присъедини към към каузата на Гейтс и Бъфет през 2012 г., обещавайки да дари по-голяма част от състоянието си за благотворителност. Мъск получава годишна заплата от 1 долара в Tesla.