Челен сблъсък за лидерския пост в БСП ще срещне икономическия министър Драгомир Стойнев и шефа на парламента Михаил Миков на балотаж по време на конгреса на социалистите. Това прогнозираха неофициално пред "Стандарт" високопоставени източници на "Позитано" 20.

Членове на Изпълнителното бюро потвърдиха, че през уикенда край морето се е провела неформална среща на висши червени функционери. Предварителните сондажи сред делегатите на заседанието на 48-мия конгрес на БСП показвали, че с най-големи шансове за поста на соцлидера Сергей Станишев е Стойнев.

Сред апарата на "Позитано" 20 обаче битува мнението, че Миков е по-добрият вариант за председател на партията. Самият Станишев все още не е посочил официално за кого от кандидатите ще агитира.

Но е голяма вероятността да избере Миков, въпреки че посочи Стойнев за нов зам.-председател", отбелязаха многозначително запознати. Червените фурии Мая Манолова и Корнелия Нинова стартираха една след друга активна кампания в интернет с платформи за визията на БСП.

Но прогнозите за тайното гласуване от конгреса е, че така дамският вот ще се разпилее". И двете най-активни социалистки в парламента ще получат много, но недостатъчно бюлетини.

В същото време Стойнев ще мине със сигурност 350 гласа, но няма да му достигнат "50% + 1". Не е за подценяване и Янаки Стоилов, но той трудно би стигнал до балотаж, сочат моментните анализи.

От друга страна, Миков би събрал сериозна подкрепа. Но също недостатъчна за избор от първи път. Общо 846 души са делегатите на конгреса, показват справки от "Позитано" 20. Близо 80 са починалите социалисти от миналото заседание на конгреса, а около 40 са преминали в АБВ.