Родителите разбира се желаят за децата си само най-доброто, но често не можем да предвидим условията, в които ще протече животът им като възрастни. Във финансов план например децата ни ще бъдат принудени да се справят в условията на икономическа неопределеност, динамичен пазар на труда и нови технологии. Как да ги подготвим за това, нека видим няколко съвета:

1. Дайте на детето си добро образование

Постарайте се да осигурите на детето най-доброто образование, което е достъпно за вас- най-доброто училище, най-добрата гимназия и най-добрия университет, оглеждайки се включително и в чужбина. Нещо повече- учете го, че трябва да се стреми към образование за цял живот, към допълнителни специализации и контакти с хора. Много от милиардерите, които няма да оставят състоянието си на децата си, акцентират върху това, че не са пестили от образованието им.

2. Покажете на детето как работят парите.

На около 5-7 години вашето дете следва да е запознато с това, че вие се разплащате на касата в магазина и да знае, че срещу продуктите в количката вие давате пари. На около 7-10 години е нормално детето ви да има собствени спестявания и да събира пари например за играчка, за която мечтае. На 10-14 г. то следва да разпределя не само джобните пари, но и да знае, че вие плащате сметки за дома и странични разходи, които доскоро са били невидими за него. На около 15-17 г. е желателно детето ви да има собствен влог и да знае как се пестят пари за следване, дом и пенсиониране.

Вижте още: Как се става милионер?

3. Разкажете на детето си за лихвените проценти.

Обяснете да детето си защо в едни ситуации лихвените проценти работят в негова полза (например при инвестиране), а в други- против него (например когато взема дълг). Можете да използвате прости примери, да обясните първо какво е проста, а после и какво е сложна лихва.

4. Поощрявайте детето си да общува.

Умението за общуване е безценно. Добрите комуникационни умения на вашето дете ще му отварят редица врати, ще му позволят да общува с много хора и да създава около себе си кръг от съмишленици в кариерата, инвестициите, свободното време, личния живот. Помогнете на детето си да се научи да си сътрудничи с околните, да признава нуждите им и да умее да заявява своите. Много от експертите, които консултират деловите среди, отбелязват, че висшите мениджъри рядко се оплакват от липса на професионална компетентност. По-голям проблем за тях са пропуските в умението за общуване. Уви, често приемаме това фундаментално качество като даденост и не обръщаме достатъчно внимание как се справя детето, комуникирайки се връстниците си и възрастните.

Вижте още: Милионери още от пелените

5. И един урок за акциите.

Уорън Бъфет твърди, че купил първата си акция, когато бил на 11 години, и въпреки това съжалява, че е започнал прекалено късно. Историята е следната: Бъфет заедно със сестра си Дорис вземат три акции на "Ситиз сървис прифърд" по 38 долара. Цената им пада до 27, а после се качва на 40. Бъфет продава. Не след дълго цената на акциите вече е 200 долара. Така Бъфет научава един от основните си уроци и днес казва, че неговият любим срок за притежание на акция е завинаги. Защо не дадете на детето си един ранен урок за това що е акция и не му позволите да експериментира. В крайна сметка няма по-добро училище от житейския опит.