За разлика от конкурентите си Apple, Samsung и HTC, японският производител на смартфони Sony не успява да се задържи една година без да представи нова версия на модела си от най-висок клас.

Новият смартфон се очаква да носи името Sony Xperia Z3 и се смята, че ще излезе на пазара през септември.

От Sony представиха модела Xperia Z за пръв път през февруари 2013 г., който бе последван от новата версия Xperia Z1 през септември. Само седем месеца по-късно от компанията представиха модела Xperia Z2, което прави напълно логично и възможно представянето на следващото поколение от серията през септември.

Според слуховете Sony Xperia Z3 ще има метално тяло, покрито с PVC-елементи, които ще му придават огледален завършек. Очаква се той да е по-тънък от настоящия X2, както и по-водоустойчив и прахоустойчив, както и да разполага с труден за надраскване дисплей.

По отношение на хардуерните характеристики, третото поколение на модела се очаква да разполага с процесор Snapdragon 801, с честота 2.5 GHz, 3 GB оперативна памет и графичен процесор Adreno 420.

Моделът ще разполага най-вероятно със същата 20.7-мегапикселова камера като при последната версия, а от компанията са се съсредоточили върху оптимизиране на функционирането й вместо върху повишаване на броя на пикселите.

Според изтеклите в интернет данни, новият модел се очаква да е с около 7% по-бърз в сравнение със своя предшественик.

Очаква се смартфонът да бъде представен по време на изложението за потребителска електроника в Берлин, което ще се проведе между 5 и 10 септември.