В борбата за продажби и липсата на потенциал за сериозен ръст на развитите пазари, водещите световни производители на смартфони се насочват към пазара в Индия, който се сочи като един от най-перспективните за следващите десет години.

Виж още: Най-скъпите смартфони в света

Индийският пазар обаче е изключително специфичен предвид на ниската покупателна способност на населението и очертава в пълна степен заливащата световните пазари тенденция на доминация на „бюджетните телефони“.

Ето и кои са най-продаваните смартфони и техните цени на един от най-конкурентните пазари в света:

1. Moto G

Цена -12 499 рупии за версията 8GB (209 щатски долара)

Дори четири месеца след представянето си на индийския пазар моделът Moto G, който революционализира бюджетния клас, все още се продава изключително силно.

Това не е случайно, предвид на това, че моделът се сочи като един от най-добрите евтини телефони и предлага изключително съотношение цена-качество.

За тези пари потребителите получават четириядрен процесор с честота 1.2 GHz, един гигабайт оперативна памет и изключителен 4.7-инчов HD дисплей с 326 точки на инч. Моделът разполага с относително издръжлива батерия.

2. Gionee Elife S5.5

Цена – 19 749 рупии (330 долара)

Изключително тънък и с красив дизайн, моделът разполага с осемядрен процесор от MediaTek с честота 1.7GHz, което го прави изключително производителен.

Той има също така 2 GB оперативна памет, с каквато могат да се похвалят основно моделите от най-висок клас и поне два пъти по-висока цена.

Този модел не прави компромис с качеството, а цената му е значително по-ниска от тази на конкурентни модели с подобни технически характеристики.

3. HTC Desire 816

Цена – 23 990 рупии (401 долара)

Това е изключително добър модел от средния ценови клас. Той разполага с голям 5.5-инчов дисплей с много добри качества.

Има съраунд говорители и работи с процесор Snapdragon 400 с честота от 1.6GHz. Моделът се продава с 13-мегапикселова камера с изключително прецизен автофокус, както и с 5-мегапикселова задна камера.

4. Alcatel Onetouch Idol X+

Цена – 15 814 рупии (264 долара)

Моделът е с изключително добро съотношение цена-качество, макар и все още да не е особено любим на масовите потребители.

Той разполага с осемядрен процесор с честота 2 GHz, както и 2 GB оперативна памет. Това е изключителен 5-инчов модел с наситеност от 440 точки на инч, съпоставима с тази на iPhone.

Разполага с 13-мегапикселова камера със оптично стабилизиране, като поддържа също така две сим карти.

5. Samsung Galaxy S5

Цена 34 390 рупии (575 долара)

Компанията бе подложена на сериозни критики за надуване на цената на последния си модел от популярната серия Galaxy S, което доведе до понижаване на продажната му цена под 35 000 рупии.

Цената е добра за изключителния дисплей, сочен за най-добрия при мобилните телефони в момента, както и за 16-мегапикселовата му камера.

6. Apple iPhone 5S

Цена – 43 599 рупии за 16GB (729 долара)

Много технологични компании са аутсорснати в Индия, като техните служители смятат модела за най-доброто предложение при смартфоните в момента.

За това допринасят изключително мощният 64-битов процесор А7, който все още няма аналог по производителност в световен мащаб.

Изключителният дизайн и металното тяло са другите характеристики, за които потребителите са склонни да платят високата цена.

7. OnePlus One

Цена – 36 500 за 16GB (610 долара)

Моделът се сочи като най-добрия Android-телефон и най-после намери своя път и към индийския пазар.

Той е захранван от четириядрен процесор с честота 2.5 GHz, като разполага с 3 GB оперативна памет.

8. Motorola Moto E

Цена – 6 999 рупии (117 долара)

Motorola отново направи успешен удар с последния си бюджетен модел Moto E. Предназначен като смартфон за тези, които за пръв път си купуват подобно устройство, Moto E прави компромиси, но е с недостижимо ниска цена.

Той разполага с 4.3-инчов дисплей с 256 точки на инч и двуядрен процесор с честота от 1.2 GHz.

Дизайнът заимства до голяма степен от предшественика му Moto G, добре приет и познат на широката публика.

9. Micromax Unite 2

Цена – 6 666 рупии (111 долара)

Основен конкурент на горния модел е този смартфон от водещия индийски производител. Той е с операционна система Android KitKat и с доста добри технически характеристики за цената си.

Дисплеят е малко по-голям от този на Moto E – 4.7 инча, като разполага с втора камера и светкавица.

10. Nokia Lumia 630

Цена – 9 279 рупии (155 долара)

Виж още: Най-добрите бюджетни смартфони у нас

Lumia 630 е първият Windows-смартфон, поддържащ две сим карти, което е изключително популярно в Индия.

Той идва зареден с версия Windows 8.1, като се предлага с богат избор от цветове на задния панел.

Моделът не разполага със светкавица и задна камера, което може да е сериозно препядствие пред продажбите му.