По-строгите икономически санкции срещу Русия могат да засегнат приходите на швейцарската компания за луксозни часовници Swatch Group, но ефектът вероятно ще е краткосрочен, заявява главният изпълнителен директор на компанията в интервю за CNBC.

Днес външните министри на страните от ЕС се срещат, за да обсъдят по-нататъшни акции срещу Русия след свалянето на пътническия самолет над Украйна. Русия беше обвинена, че е осигурила ракетната установка, с която се смята, че е свален самолетът.

Новите санкции могат да включват замразяване на активи и забрани за пътуване за някои от най-богатите руснаци, което, от своя страна, може да засегне и компаниите за луксозни стоки.

Според главния изпълнителен директор на Swatch Group Ник Хайек ефектът ще е временен.

Swatch Group, която притежава марките Omega и Harry Winston, отчете 680 млн. швейцарски франка (755 млн. долара) печалба за първото полугодие на 2014 г., или с 11.5% по-малко от същия период година по-рано. Според компанията скъпият швейцарски франк, както и големите "маркетингови разходи" около Олимпиадата в Сочи, са се отразили на печалбата.

Въпреки валутните проблеми, Хайек заявява, че устоява на желанието да вдигне цените, за да увеличи маржа на печалба, като вместо това има за цел да повиши пазарния дял.

Хайек също така заявява, че компанията е жертва на успеха си в страни, чиито валути са по-слаби спрямо швейцарския франк като САЩ, Япония и Китай.