Въпреки че щатските индекси се повишават до нови исторически рекорди, налице е нещо, което сериозно би следвало да притеснява инвеститорите – по-слабото представяне на индекса, следящ представянето на малките компании, както и на Nasdaq.

От дъното на щатските индекси през март 2009 година до началото на тази година индексът, следящ представянето на малките компании, изпреварваше по ръст водещите индекси S&P 500 и Dow Jones.

Виж още: Индивидуалните инвеститори продължават да купуват акции

От началото на тази година обаче това се промени и на практика индексът на малките компании е с отрицателна дохдоност до момента.

“Това е индикация за по-големи проблеми в бъдеще“, според Джина Санчез, основател на компанията Chanticol Global, цитирана от Bloomberg. “Когато имаме възстановяване на пазарите, традиционно индексите, следящи малките и средни компании, са с изпреварващ ръст. Това се приема като признак за стабилна и здравословна икономика“, допълва още специалистът.

Низходящата ревизия на очакваните резултати от много от по-малките компании прави така, че финансовите им оценки да изглеждат „разтегнати“ в момента, смятат анализатори. Много от компаниите от индекса Russell 2000 дори нямат позитивни финансови резултати.

“Не е особено окуражаващ и фактът, че ръководителят на Фед определи финансовите оценки на малките и биотехнологични компании като прекомерни“, допълва още Санчез.

Колкото по-критични стават инвеститорите към малките компании, толкова в по-голяма степен те поглеждат към инвестиции в по-големи и стабилни компании. Според Санчез обаче това няма да работи през следващите няколко месеца.