Смартфоните преживяха истинска революция през последните няколко години, като един от най-значимите трендове е, че стават все по-достъпни. Ожесточената борба между производителите за бързоразвиващите се пазари на Индия, Индонезия и др., постави на преден план евтините, или така наречени бюджетни смартфони.

Виж още: Всичко за новия Moto G

Рабзира се, купувачите на подобен род „бюджетни“ устройства, трябва да са наясно с това, че ще трябва да се лишат от някои хардуерни характеристики поради по-ниската цена. Те не могат да очакват производителност, подобна на iPhone, или качество на дисплея като на Samsung Galaxy S 5, нито камерата на Nokia Lumia 1050.

И все пак компромисите може да са приемливи срещу значително по-ниската цена, която се плаща. Ето и кои са най-добри бюджетни смартфона, според класация на изданието PC Advisor.

9. Sony Xperia M

Представен на: 2 май 2014 г.
Цена във Великобритания: 128 паунда (316 лева)

Моделът се отличава с добър дизайн и качество на батерията. И макар свързаността му да е относително добра, определено дисплеят и камерата му не са достатъчно добри за тази цена.

Налице са по-добри конкурентни предложения на пазара в момента, за по-малко пари.

8. ZTE Blade V

Представен на: 20 ноември 2013 г.
Цена във Великобритания: 77 паунда (190 лева)

Моделът е добър бюджетен смартфон основно поради ниската си цена. И макар да е със задоволителни характеристики на дисплея и приемлив дизайн, той е с относително слаба камера и недостатъчно добър софтуер.

7. Nokia Lumia 625

Представен на: 1 октомври 2013 г.
Цена във Великобритания: 189 паунда (465 лева)

За тези, които търсят евтин модел с възможности за 4G мрежи, това може да е добър вариант. Той се отличава с голям и относително добър дисплей и добро качество, но отстъпва по отношение на вътрешната памет и качествата на камерата.

6. Huawei Ascend G 300

Представен на: 21 май 2012 г.
Цена във Великобритания: 100 паунда (247 лева)

Този модел, макар и стар, превъзхожда всички Android смартфони в своя ценови клас.

5. Huawei Ascend Y300

Представен на: 15 юли 2013 г.
Цена във Великобритания: 100 паунда (247 лева)

Макар и поостарял и с доста по-стара версия на Android, той дава всичко необходимо на един потребител без особено големи претенции и продължава да е сред най-добрите избори за хората с минимални бюджети.

4. Nokia Lumia 630

Представен на: 14 юли 2014 г.
Цена във Великобритания: 129 паунда (319 лева)

За тези, които купуват своя пръв смартфон и нямат особено големи претенции към операционната система, както и не планират да свалят много приложения, този телефон е много добър избор.

Операционната система Windows Phone 8.1 е лесна за ползване и се очаква дори да стане още по-опростена с новата версия Cortana.

3. Nokia Lumia 520

Представен на: 26 февруари 2014 г.
Цена във Великобритания: 103 паунда (256 лева)

Това е едно от най-добрите предложения на пазара на бюджетни смартфони за тези, които биха жертвали относително по-бедната на приложения операционна система Windows.

2. Motorola Moto E

Представен на: 22 май 2014 г.
Цена във Великобритания: 89 паунда (220 лева)

Това е един от най-скоро представените бюджетни модели, който цели купувачите на пръв смартфон в развиващите се пазари. Той е с впечатляващи характеристики за цената си.

1. Motorola Moto G

Представен на: 13 май 2014 г.
Цена във Великобритания: 135 паунда (334 лева)

Още с представянето си на световните пазари моделът бе обявен за най-добрия бюджетен смартфон. При подобна цена той се отличава с много добър дисплей, сносна камера и операционна система 4.3 Jelly Bean, която скоро ще може да бъде ъпгрейдната на 4.4 KitKat.

Сред основните му недостатъци са ограниченото вътрешно пространство и липсата на 4G.