На пръв поглед за щатските инвеститори всичко изглежда много добре. Индексът на сините чипове Dow е близо до рекордните си стойности при нива на търговия над 17 000 пункта, широкият S&P 500 е на 2% от смятаното за недостижимо ниво от 2000 пункта, а технологичният Nasdaq се търгува при най-високите си нива за последното десетилетие.

А може би това е „затишие пред буря“, според Джош Браун от Ritholtz Wealth Management. Тревожен сигнал, според Браун, е по-слабото представяне на индекса, следящ малките компании, от това на пазара. В същото време повишението при Nasdaq до голяма степен се предопределя от малко на брой големи компании.

Виж още: Dow 20 000 преди да падне...

Пазарът е „труден“, според Браун, а трудните пазари често водят след себе си промяна на тренда, смята той.

„Когато пазарът е вече шеста години в бичи тренд, налице е голям шанс инвеститорите да предпочитат дългата посока“, коментира Браун, цитиран от финансовото издание Yahoo! Finance.

„Имаме дългосрочни държавни облигации в портфейла си, които са водещият клас активи от началото на годината, имаме развиващи се пазари в портфейла, както и експозиции извън акции.

Така че ако видим корекция в рамките на 10%, каквато всички прогнозират, през последните 45 месеца, сме добре подготвени. Инвестираме с хоризонт от 20-30 години“, коментира още Браун.

Разбира се, инвеститорите трябва да имат предвид, че сумарно прекомерното търгуване от тяхна страна им е струвало по-ниска доходност от това да преживеят корекциите и сривовете в исторически план.

Браун коментира, че по-скоро би преживял сериозна психологическа травма от това активите му да поевтинеят, отколкото да играе безкрайната игра на опити да се познае кога точно ще започне корекцията на пазара.