Дупката в капитала на КТБ може да се окаже много по-голяма от очакваното, съобщиха пред “Труд” финансови експерти.

Причината е прилаганата от банкера Цветан Василев схема за кредитиране на свързани с него “кухи” фирми. Така при настъпване на падежа на заемите до 2-3 месеца дружествата няма да могат да погасят задълженията си към КТБ, което ще влоши значително състоянието.

Схемата за източване на банката е работела, като се използвали фирми без дейност, приходи и персонал.
КТБ отпуска заеми на такова дружество, въпреки че се знае, че то няма финансовата възможност да го обслужва. Непосредствено преди падежа банката е давала нов кредит на друго свързано дружество.

То от своя страна предоставяло парите от кредита като заем на първия кредитополучател, който погасявал с тях задълженията си към КТБ.

Така от длъжник на банката първият кредитополучател се превръща в длъжник на втория кредитополучател.
Според източниците на “Труд” по тази схема е създадена верига от свързани дружества, които имат големи вземания и задължения помежду си и е видно огромно по размер междуфирмено движение на парични средства.

Този прост механизъм е можел да работи, докато КТБ е била в състояние да раздава бързи и необезпечени кредити на “своите” дружества, а банковия надзор не осъществявал необходимия контрол върху кредитната дейност на банката.

Сега обаче КТБ е под специален надзор. Банката няма право да раздава заеми, но изисква погасяването в срок на раздадените досега кредити, което редовните длъжници правят.

Така схемата с кухите дружества няма как да работи и всички заеми, раздадени на свързаните икономически или юридически с Цветан Василев фирми без дейност ще трябва да минат в графата “необслужвани” и да бъдат провизирани.

КТБ обаче няма пари за това, а не може да разчита и на обезпечения. Причината е, че банката е отпускала кредитите на свързаните дружества в голямата си част без реални активи като обезпечения. Това положение естествено ще доведе до лавинообразно увеличаване на загубата в КТБ със стотици милиони левове, прогнозираха експертите. Те определят като “пирамидален” този вид дейност на банката и на нейният собственик Цветан Василев.

Редакцията очаква и коментара на квесторите по така описаната схема и оценката им за това как би се отразило на състоянието на КТБ провизирането на стотиците милиони несъбираеми кредити, раздадени на “своите” дружества.

Осем изпълнителни директори на такива фирми намекнаха за използваната схема още миналия месец. Те изпратиха писмо до главния прокурор и до квесторите на КТБ. В него се посочва, че близо 200 служители на финансова къща “Фина”, КТБ и други компании са били използвани като формални собственици на над 120 дружества. Те имали кредити за над 3.5 млрд. лв.