Борсовите индекси на малките развиващи се пазари, към които се причислява и родния, са продължили повишението си от изминалата година при ускорени темпове от началото на годината, което поставя сериозни въпроси пред инвеститорите. Търсенето на рискови активи от инвеститорите в условията на облекчена парична политика на повечето централни банки по света до голяма степен е съдействало за ръста.

От началото на годината до момента индексът, следящ представянето на този род пазари - MSCI Frontier Index се е повишил с 20%, следвайки ръста от 22% през изминалата година.

Виж още: Второто полугодие времето на развиващите се пазари?

Пазарите все още имат потенциал за ръст, предвид на това, че индексът, следящ представянето им все още е с 35% под върха си от 2008 година, смята Ник Смити, инвестиционен стратег в Emerging Global Advisors, известен с инвестициите си на тези пазари.

„Отвъд страните от групата BRIC (Бразилия, Русия, Индия и Китай), развиващите се страни стават все по-значима сила в глобалната икономика, с нарастващ дял в световната пазарна капитализация“, коментира Смити.

И докато корелацията между развитите и развиващите се пазари се е повишила през последните години, пазарите на малките развиващи се пазари са значително по-малко обвързани с развитите. Това им дава добър диверсификационен потенциал за по-големи институционални портфейли, смята още Смити.

И докато финансовите оценки на повечето инвестиционни класове са се повишили значително, дългосрочните перспективи пред тези пазари остават позитивни, според Джон Лома, ръководител на звеното за развиващите се пазари в HSBC.

„Средносрочните финансови оценки не са толкова атрактивни, колкото бяха, но това не е нещо за притеснение, предвид на дългосрочния очакван ръст пред развиващите се пазари“, смята Лома.

Финансовите оценки на малките развиващи се пазари са при нива 13 пъти прогнозираните печалби за тази година, спрямо 11.5 пъти за развиващите се пазари.

Очакванията за ръст на печалбите за следващата година обаче са за 15% за малките развиващи се пазари, спрямо 11% за развиващите се пазари. Така прогнозираните съотношения цена-печалба се очаква да се понижат до 11.2 за малките пазари и 10.4 за големите развиващи се пазари.

Едно сравнение сочи, че родния SOFIX се търгува при съотношение цена-печалба от 7.2, което е доста по-ниско от средното за малките развиващи се пазари.