Класът на бюджетните смартфони е мястото, където се водят най-големите битки между водещите производители в момента.

Причината – пазарите на развиващите се страни са единствените с перспективи за ръст, предвид на наситеността на развитите пазари. А покупателната сила на потребителите на този род пазари е далеч по-ниска в сравнение с развитите страни.

Виж още: Най-добрите бюджетни смартфони

Не е случайно, че някои от най-бързоразвиващите се компании в сектора – като китайската Xiaomi, например, предлагащи много добро съотношение цена-качество на своите модели се насочи към индийския пазар. Това се случи, след като компанията измести Samsung от лидерската позиция при продажбите на смартфони на китайския паза.

Ето и кои са най-добрите бюджетни предложения през август на международните пазари, някои от които могат да бъдат намерени у нас.

Най-добър като цяло: Хiaomi Mi 3

Цена на международните пазари: 229 долара (327 лева)

Без съмнение китайската инвазия е факт. Тя започва от Индия и се очаква да се прехвърли и към другите развиващи се пазари. Този модел се отличава с характеристиките на скъпите модели, само че цената му е наполовина. Единствения проблем, свързан с него е, че трудно можете да си го закупите.

Моделът се продава буквално за секунди на всеки нов пазар, където се пуска, какъвто бе последният случай с Индия.

Моделът е с 5-инчов дисплей с резолюция от 1080 х 1920 пиксела, 2 GB оперативна памет и 13-мегапикселова камера. Разполага с четириядрен процесор с честота 2.3 GHz, както и доста издръжлива батерия.

Най-добро съотношение цена-качество: Asus ZenFone 5 (8GB)

Цена на международните пазари: 160 долара (233 лева)

Моделът измества култовия бюджетен смартфон Moto G от първото място по този показател от близо година насам. Причината – добрата цена и възможността за разширяване на паметта с карта, което е слабото място на Moto G.

Той е с добър за класа си дисплей с резолюция 720 х 1280 пиксела. Разполага с 8-мегапикселова камера и четириядрен процесор с честота 1.6 GHz. Вътрешната му памет е 8GB, а оперативната – 2 GB.

За съжаление и този модел все още не е достъпен у нас.

С най-добра батерия: Nokia Lumia 630 Dual SIM

Цена у нас: 319.19 лева

Издръжливостта на батерията е една от основните характеристики на смартфоните, търсени от потребителите. При бюджетните телефони този модел се отличава с най-издръжлива батерия.

Иначе, по отношение на хардуера има още какво да се желае от модела. Той има едва 512 МВ оперативна памет, 5-мегапикселова камера и 4.5-инчов дисплей с резолюция едва 480 х 854 пиксела.

Най-добър смартфон с физическа клавиатура: BlackBerry Q5

Цена у нас: 328 лева

Разполага с относително малък дисплей от 3.1 инча с резолюция 720 х 720 пиксела, както и оперативна памет от 2 GB. Процесорът му е двуядрен с честота от 1.2GHz, но това, което го прави добър и предпочитан е изключителната клавиатура с която разполага, призната от специалистите като най-добра на пазара в момента.

Това го прави предпочитан смартфон от бизнеса и от хора, боравещи непрекъснато с електронна поща.

Най-добрият бюджетен телефон у нас: Moto G

Цена в България: 399.90 лева

В бюджетния клас до 400 лева, това определено е най-доброто предложение на пазара. Макар и да чакаме следващото поколение и моделът малко да е поостарял, той все още предлага най-доброто за парите си на родния пазар.

Разполага с 4.5-инчов дисплей с резолюция 1280 х 720 пиксела и четириядрен процесор с честота 1.2 GHz. Той разполага с относително малко по новите стандарти оперативна памет от 1 GB и относително слаба 5-мегапикселова камера. Друг основен недостатък е липсата на слот за разширяване на паметта. Иначе моделът се отличава с много добра батерия.

Най-добър екзотичен модел у нас: RevoPhone К850 Octacore

Цена у нас: 348 лева

Тези, които са склонни да жертват марката и са готови да се доверят на китайски производител, могат да погледнат към тази ребрандирана българска марка. Смартфонът разполага с изключителни характеристики за парите си, като времето ще покаже дали моделът е надежден и безпроблемен.

Той е първият модел у нас с осемядрен процесор на MediaTek, с честота 1.7 GHz. Разполага с 2 GB оперативна памет и 13-мегаписелова камера. Задната му камера е с резолюция 5 мегапиксела, което го прави добър за популярните „селфита“.

Моделът е с 5-инчов дисплей с резолюция 1280 х 720 пиксела, или съпоставима с тази на Moto G. Вътрешната му памет е 8 GB, като може да се разширява до 64 GB.