Повечето от общите събрания на водещите български компании, на които бяха взети решения за разпределение на дивидент, вече са в историята и можем да определим новите „кучета на SOFIX” (или компаниите с най-висока дивидентна доходност на база разпределения за изминалата година дивидент).

Традиционно в списъка на „кучетата на SOFIX” ще поставим петте компании с най-висока дивидентна доходност, което представлява една трета от броя на компонентите му.

Така до голяма степен ще копираме популярната на Запад стратегия „кучатата на Dow”, при която се следи представянето на 10-те компании с най-висока дивидентна доходност, или една трета от броя на компаниите в индекса.

Както се вижда от таблицата по-долу, Адванс Терафонд за поредна година оглавява класацията.

Ясната и доказана дивидентна политика на дружеството със специална инвестиционна цел до голяма степен го поставя в центъра на вниманието на така наречените инвеститори „в стойност“, за които дивидентът до голяма степен е ключов критерий при вземане на решение (най-вече институционални инвеститори).

Новите "кучета на SOFIX":

Компания Див. Дох. Изм. 2014 г. Адванс Терафонд 14,22 21,34% Химимпорт прив. 8,35 28,64% Фонд за недв. им. България 4,04 6,02% М+С Хидравлик 3,5 65,61% Монбат 2,7 30,07% Средно 6,562 30,34%

* Справка: Profit.bg

Старите "кучета на SOFIX":

Компания Див. Дох. Адванс Терафонд 19,93 Химимпорт прив. 11,63 Фонд за недв. им. България 10,37 Булгартабак холдинг 8,56 М+С Хидравлик 6,06 Средно 11,31

* Справка: Profit.bg

Както се вижда от таблицата, от миналата година мястото си в класацията е изгубил Булгартабак Холдинг, решил да не разпределя дивидент, като компанията е заместена от новото попълнение Монбат.

Другото, което ни прави впечатление от двете таблици, е понижаване на изплащания дивидент на всички дружества, влизащи в Топ 5.

Средният дивидент, изплатен от петте дружества, попадащи в списъка през изминалата година, е 9.6%, на фона на едва 6.6% през тази година, което е понижение от три процентни пункта.

Въпреки понижението обаче, този процент все още може да се види задоволителен на потенциалните инвеститори, предвид на далеч по-ниските лихви по депозитите. Разбира се, трябва да спре тревожната тенденция на значително понижаване на изплащания дивидент догодина.

Освен дивидент, акционерите в „кучетата на SOFIX” са се радвали и на добра капиталова печалба.

Както се вижда, средното повишение при петте позиции от началото на годината възлиза на 30.3% (с включване на платения дивидент), като с най-голямо повишение от над 65% са се отличили книжата на предпоследния в класацията по дивидентна доходност М+С Хидравлик.

С най-малко пък са поскъпнали книжата на Фонд за недвижими имоти България – едва с 6%.

Средното поскъпване на акциите с най-висока дивидентна доходност е близо два пъти по-високо от представянето на SOFIX, като индексът на сините чипове се е повишил едва със 17.3% от началото на годината.

Казано по друг начин, стратегията на покупка на „кучетата на SOFIX” е печеливша, носейки далеч по-добра доходност от средната за пазара от началото на годината.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.