Септември се очаква да е изключително наситен на представяне на нови модели смартфони от водещите световни производители. На 4 септември стартира изложението за потребителска електроника в Берлин, в рамките на което ще видим накъде производителите насочват своите усилия.

Няколко компании ще използват вниманието на широката общественост за представяне на ключови модели дни преди изложението.

Виж още: Най-добрите евтини смартфони през август

На 3 септември най-големият световен производител на смартфони – южнокорейската Samsung, се очаква да представи най-чакания фаблет на тази година - Galaxy Note 4.

Налице са редица спекулации за това какво ще представлява моделът, поставил стандарти при така наречените „фаблети“. Очаква се той да е с метално тяло, гъвкъв дисплей и 16-мегапикселова камера с оптична стабилизация.

Налице са и спекулации, че моделът ще е с 5.7-инчов дисплей с резолюция 4К, както и първия смартфон с ретина-скенер.

Пресконференция за 4 септември са насрочили и от Microsoft за събитие, на което се очаква да бъде представен модел с кодовото име Superman.

Смартфонът се очаква да е насочен предимно за „селфита“, като се очаква да разполага със значително подобрена задна камера с 5-мегапикселова резолюция. Иначе той най-вероятно ще носи името Lumia 730 и ще е с 4.7-инчов дисплей.

Други спекулации сочат, че на пресконференцията ще бъде представен и модел Lumia 830 с 40-мегапикселова задна камера PureView, която прави смартфоните на Lumia основно предпочитани от потребителите.

Японският производител Sony се очаква да представи третата версия на модела си от най-висок клас Xperia Z3, както и негова компактна версия. Въпреки че моделът Z2 все още е само на няколко месеца, от компанията вече гледат напред.

Новата версия няма да блести с нещо изключително, като се очаква да запази 20.7-мегапикселовата си камера, както и резолюцията на модела си Z2 и неговия процесор Snapdragon 801.

Новият модел ще залага основно на дизайн, като се очаква да има метално тяло, покрито с PVC-елементи, които ще му придават огледален завършек.

Очаква се той да е по-тънък от настоящия X2, както и по-водоустойчив и прахоустойчив. Дисплеят му също ще е по-защитен от надраскване.

На изложението в Берлин се очаква Mototrola да представи Moto X+1, или Moto X2, след изключителния успех на бюджетния модел Moto G. Той се очаква да е с 5-инчов HD-дисплей, 64 GB памет и 2.2-гигахерцов четириядрен процесор Snapdragon 800, както и най-новата версия на Android.

Цената му най-вероятно ще е около 400 долара, или с около 200 долара под тази на конкурентни модели.

Извън изложението в Берлин, всички потребители ще насочат своите погледи към САЩ, където на 9 септември се очаква да бъде представен може би най-чаканият смартфон тази година – iPhone 6.

Виж още: Всичко което трябва да знаете за новия iPhone 6!

Много информация изтече в интернет за този модел. Смята се, че ще е с дисплей от 4.7-инча, като най-вероятно ще бъде представен и модел с 5.5-инча, който обаче се очаква да излезе на пазара по-късно.

Очаква се дисплеят на смартфона да е направен от изключително здрав материал, който е почти невъзможно да се надраска или счупи при нормална употреба и изтърване. Освен изключително здрав, дисплеят най-вероятно ще може да се огъва.

Не само че ще е по-голям, но новият дисплей на iPhone 6 се очаква и да е по-ярък. Резолюцията му най-вероятно ще е при ниво от 1 704 х 960 пиксела спрямо 1 136 х 640 пиксела при предходния модел с 4-инчов дисплей.

Много специалисти изразиха мнение, че камерата на новия модел може да е значително по-добра от тази на нейните предшественици. Очаква се тя да има оптично стабилизиране.