Слабите икономически данни от азиатския регион инициираха понижение на австралийския долар през последните седмици. Въпреки това пред австралийската валута има добри перспективи, според Андрю Фрерис, изпълнителен директор на консултантската компания Ecognosis Advisory, цитиран от CNBC.

Австралийският долар поевтиня с 2.6% от едногодишния си връх при 0.9504 спрямо щатския долар, постигнат на 1 юли.

Виж още: Кои са шестте най-активно търгувани валути

През изминалата седмица австралийският долар достигна най-ниско ниво от 0.9236 заради растящата безработица и слабостта на икономиката на страната.

Безработицата в страната изненадващо се повиши до 12-годишен максимум от 6.4%. В същото време централната банка понижи прогнозирания за тази година ръст на икономиката до 2.5% спрямо предходните й очаквания за ръст от 2.75%, както и очакванията за следващата година до 2-3% спрямо 2.25-3.25%.

„Австралийският долар е потенциално най-добрата валута за кери-трейд, която може да бъде открита в момента“, коментира Фрерис пред финансовото издание CNBC. “Затова никога не губя надежда в австралиеца, въпреки опитите на централната банка да понижи стойността му“, допълва още специалистът.

Кери-трейдингът по своята същност е продажба на валута с по-нисък лихвен процент и покупка на друга с по-висок основен лихвен процент.

Лихвените проценти в Австралия са при атрактивното ниво от 2.5%, въпреки че бяха понижени осем пъти през последните две и половина години.

Разбира се, не всички анализатори са толкова оптимистични относно австралийския долар.

„Смятаме, че справедливата стойност на австралийската валута е в средата на 80-те цента“, според Малкълм Ууд, специалист Валутни пазари в Morgan Stanley Wealth Management, цитиран от CNBC. Ууд очаква понижение на австралийската валута от 13.5% спрямо долара от настоящите нива.

Преди няколко седмици ръководителят на централната банка Глен Стивънс обяви, че австралийският долар е сериозно надценен спрямо щатския и то не с няколко цента.