Мечи настроените инвеститори по отношение на щатската валута ще извадят много доводи защо зелените пари трябва да падат. Част от тях са облекчената монетарна политика на Фед, слабото и незадоволително представяне на икономиката, начало на ръст за инфлацията и др.

Виж още: По-нататъшен ръст за долара?

Едно нещо обаче тези инвеститори не могат да отрекат, а именно поскъпването на долара през последните седмици и дори месеци.

Доларовият индекс, следящ представянето на щатската валута спрямо деветте основно търгувани валути, достигна нов 5-месечен максимум, продължавайки възходящия си тренд от края на юни.

И докато това съвпадна с моменти на сериозни геополитически кризи, въпросът, който тормози инвеститорите, е може ли да продължи да поскъпва щатската валута?

Има един анализатор, който смята, че доларът тепърва ще продължи да расте. Според Поул Шатц от Heritage Capital щатският долар е мястото, където инвеститорите трябва да са. Той твърди това от 2008 година, като продължава да е на същото мнение.

„Доларът е функция на много неща, като най-важното е, че той е относителен измерител на стойност. Това означава, че ако доларът е силен, то останалите валути трябва да са слаби“, коментира Шатц пред финансовото издание CNBC.

“Моята позиция, която не се е променила от 2008 година насам, е, че по-скоро бих държал средствата си в долари, отколкото в евро, йени, британски паунд или канадски долар“, допълва специалистът.

Въпреки че доларът достига нови месечни върхове, според Шатц, ръстът му тепърва предстои. „Хората не осъзнават, че дъното за долара бе през март на 2008 година. На практика, откакто Фед започна с монетарните си стимули, доларът е поскъпнал“, коментира Шатц.

„Смятам, че има ужасно много пространство за по-нататъшно повишение на доларовия индекс. Като погледнем назад, доларовият индекс е едва на няколко процента от най-ниските си стойности“.

Шатц припомня, че през 80-те години на миналия век доларовият индекс е бил при 120 пункта, докато сега е в средата на 80-те пункта.

Според Шатнц е напълно възможно той да достигне нива от 100 пункта следващите няколко години и много по-нататък към края на настоящото десетилетие, когато щатската икономика докаже, че се развива с по-добри темпове от тези на конкурентните й валути.