Еврото се търгува едва на 0.3% от деветмесечното си дъно, след като напълно очаквано ЕЦБ запази нивото на лихвите без промяна. Малко по-късно изказване ще направи и ръководителят на финансовата институция Марио Драги относно бъдещата политика на институцията.

„За еврото не очакваме съществено движение през този месец, но изказванията най-вероятно ще го запазят слабо, спрямо останалите основни валути, предвид на перспективите пред европейската икономика и геополитическото напрежение, свързано с Украйна“, смята Лий Хардман, валутен стратег в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd., цитиран от Bloomberg.

Единната валута се търгува при нива от 1.3370 спрямо долара, след като вчера се понижи до 1.3333, или най-ниското й ниво от 8 ноември насам. Спрямо йената еврото поскъпна с по-малко от 0.1% до 136.76 йени. Японската валута се търгува при нива от 102.24 йени към долара.

Решението на ЕЦБ отговори на очакванията на специалистите, които не очакват и промяна на отрицателните депозитни лихви в еврозоната.

От 8 май до момента еврото е поевтиняло с 4.4% спрямо долара, след като Драги сигнализира, че ЕЦБ може да облекчи допълнително паричната политика, ако това е необходимо.

Решението на централната банка става в изключително напрегнат момент, в които военни части в Русия наближават границата с Украйна.

Лихвите бяха запазени и от централната банка на Великобритания по-рано през деня. Британският паунд се търгува при нива от 1.6840, след като достигна моментно ниво от 1.6814 на 4-ти август, най-ниското от 12-ти юни насам.