Инфлацията в САЩ се е забавила през юни заради ограничаване в ръста на цената на бензина, посочиха изнесени данни.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0.3% след повишение от 0.4% месец по-рано. Резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва въздействието на волатилните цени на храните и горивата, е нараснал с 0.1%, което бе под средните очаквания на специалистите. За сравнение през май основният индекс на потребителските цени отбеляза ръст от 0.3%.

Данните карат специалистите да прогнозират, че Фед може да продължи с политиката си на рекордно ниски лихви по-дълго от очакванията. Ускорената инфлация можеше да е в полза на спекулациите за по-ранно от очакванията повишение на лихвите.

“Няма причина за притеснения“, коментира Нариман Бехравиш, главен икономист в IHS Inc., цитиран от Bloomberg. “Много е веротно да видим по-нататъшно забавяне в ръста на цените“, допълва още анализаторът.

На годишна база инфлацията е възлязла на 2.1% през юни, колкото бе тя и предходния месец. Основният индекс на потребителските цени е нараснал с 1.9% през юни на годишна база спрямо 2% месец по-рано.

Разходите за бензин са се повишили с 3.3% през юни, което е било най-голямото им повишение от юни миналата година насам. Те са допринесли за около две трети от повишението на индекса на потребителсикте цени.

Петролът се е търгувал при средна цена от 102.87 долара за барел през месеца до вчера спрямо 105.15 долара през юни.

Средната цена на обикновения бензин достигна 3.57 долара за галон на щатските бензиностанции на 20 юли спрямо 3.68 долара на 25 юни.