Бившият мафиотски бос Майкъл Франзийс смята, че инвеститорите трябва да избягват щатския фондов пазар.

"Има балон, който ще се спука в някакъв момент и когато това стане, нещата няма да изглеждат добре," е заявил пред CNBC Франзийс, който е бивш бос на нюйоркската престъпна фамилия Коломбо, а в момента е автор и изнася мотивационни речи.

Не става въпрос само за оценката на акциите. Според него има и друга причина инвеститорите да държат парите си далеч от Уолстрийт.

"Вършил съм много неща с хора от Уолстрийт," казва Франзийс, който все още смята, че за главата му има обявена награда. "Много хора са вършили сенчести неща с мен и не им вярвам. Също така не харесвам на хора, които не познавам наистина добре, че могат да се грижат за парите ми. Мисля, че сам мога да се справя по-добре."

Франзийс съветва да се инвестира в злато и сребро, но не в така наречените борсово търгувани фондове, а във физическо злато и сребро.

"Независимо какво става, златото винаги ще има стойност," казва Франзийс, който по време на интервюто избягва да отговори на въпрос дали някога е убивал някого. "За разлика от акциите, при които в нашата страна си лягаш, всички ти казват, че всичко е чудесно, след това ставаш и всичко се е изпарило."

Въпреки всичко той не очаква финансов Армагедон и все още смята, че диверсификацията е важна с някои възражения.

"Трябва да знаеш в какво диверсифицираш и да не се доверяваш на някой друг да избира вместо теб, освен ако не го познаваш много добре," казва Франзийс, чийто образ във филма на Мартин Скорсезе от 1990 г. бе пресъздаден от Джоузеф Боно.

На 35-годишна възраст през 1986 г. Франзийс е класиран от сп. Fortune на осмо място сред най-богатите и влиятелни мафиотски шефове. Тогава се е смятало, че той печели до 8 млн. долара на седмица.

"Бизнесът си е бизнес," казва Франзийс, които излежава 10-годишна присъда за рекет. "Независимо дали правиш бизнес на улицата незаконно или пък законно, и в двата случая си има определени принципи."

Франзийс има още една нетрадиционна квалификация да дава съвети – той е все още жив. Той отбелязва, че от 50-те мафиотски боса в класацията на Fortune, в момента 44 са или мъртви, или излежават доживотни присъди.

Смята се, че той е единственият оцелял високопоставен мафиот от голяма престъпна фамилия, който публично се отказва от мафията и отказва и защита от държавата.