Месец след изключително неуспешния си опит да разобличи производителя на хранителни добавки Herbalife в измамна схема, инвеститорът активист Бил Акман е на път да отбележи най-добрия си месец от години.

След продължилата близо три часа презентация на 22 юли в Манхатън, в която Акман обясняваше защо Herbalife е „измамна схема“, акциите на компанията отбелязаха съществен ръст.

Те обаче поевтиняха значително впоследствие - след по-слаби от очакванията резултати. Залогът на Акман за понижение на акциите е в размер на 1 млрд. долара.

Управляваният от Акмант фонд - Pershing Square Capital Management, е донесъл за инвеститорите доходност от около 30% от началото на годината, на фона на средната от 2.5% за средния хеджфонд, според запознати.

Фондът е постигнал това благодарение на особено големи инвестиции в малък брой компании. Вчерашното поскъпване на акциите на Burger King например е донесло 203 милиона долара печалба на Акман. Това се случи след обявените планове за закупуване на канадската веригата Tim Hortons Inc.

“Много инвеститори най-вероятно ще останат изненадани от доброто представяне на Бил Акман и неговия фонд през тази година“, коментира Шон Бил, портфолио-мениджър в City of San Jose Police, цитиран от Bloomberg.

“Доходността на фонда остава прикрита от публичната сянка на дебата, свързан с Herbalife”, допълва още Бил.

Фондът Pershing Square управлява около 15 млрд. долара и от тях поне 12.5 милиарда долара са инвестирани в шест публични компании към края на второто тримесечие.

Делът от 10.9% в Burger King е нараснал вчера до 1.24 млрд. долара, след поскъпването в акциите на хранителната верига от над 20%. От началото на годината акциите на Burger King са скочили с 42%.

Акциите на хранителната верига са поскъпнали над два пъти, откакто Pershing Square оповестиха дела си в компанията през септември 2012 г.