С всеки изминал ден бичият пазар на американските пазари все повече започва да наподобява този по време на „дотком балона“ от края на 90-те години на миналия век. Изключение се наблюдава единствено по отношение на финансовите оценки.

Широкият щатски индекс Standard & Poor’s 500 Index се повиши вчера над психологическото ниво от 2000 пункта за пръв път в историята си, докато технологичният Nasdaq Composite Index е на 10% от достигнатия си максимум през март 2000 г.

Виж още: Dow 5 500-6 000 пункта до три години?

Инвеститорите са станали свидетели на годишна доходност от 24.5% от март 2009 година насам, на фона на съпоставимата от 27.1% до март 2000 година, когато бе и пикът на ралито по време на технологичния балон.

Ръстът на щатските акции днес става реалност на фона на рекордните печалби от компаниите в условията на близки до нулата лихвени нива и икономика, която се очаква да ускори ръста си.

Но докато по време на пика на „интернет балона“ широкият индекс S&P 500 се търгуваше при близо 30 пъти годишните печалби на компонентите му, оценките в момента са 19 пъти, сочи статистиката.

„В момента сме на скъпата страна на справедливата стойност, но определено не сме в ситуация на балон, подобно на 2000 година, което да ни притеснява“, допълни Ед Хиланд, базиран в Атланта инвестиционен стратег в JPMorgan Chase Private Bank, цитиран от Bloomberg.

След пет години на повишение индексът S&P 500 се е повишил със 195% спрямо 236% ръст за петгодишния период до март 2000 година.

Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0.7% вчера до ниво от 2 001.95 пункта. Индексът VIX, следящ волатилността на пазара, се повиши с 2% вчера до 11.70 пункта.

През последните три години станахме свидетели на голям брой първични публични предлагания на интернет компании, сред които King Digital, Yelp и Twitter. По първично публично предлагане работи и най-голямата китайска интернет компания - Alibaba Group Holding Ltd., което може да се превърне в най-голямото в историята на САЩ.

Настоящият бичи пазар е всеобхватен, за разлика от този по време на технологичния бум, когато ръстът бе воден основно от технолигичните компании.

Равнопретегленият индекс S&P 500 Equal Weight Index, който не отчита влиянието на теглата на компаниите, е растял средно с 28% годишно от 2009 година насам, или близо два пъти повече от ръста му за петгодишния период до 2000 година.

В същото време все повече инвеститори търсят защита на натрупаните печалби, застраховайки се срещу спад на широкия щатски индекс с пут-опции.

Индексът S&P 500 се е повишил с нови 8% от началото на годината, като е без корекция от 10% от 2011 година насам.