Вила с четири спални и басейн на черноморието в България, с площ от 418 кв. м., може да бъде закупена за 755 260 щатски долара (1.13 милиона лева), пише изданието The New Yourk Times в специална статия -преглед на пазара на имотите у нас.

Построена през 2006 година от тухли и цимент, триетажната вила предлага невероятна гледка към морето. Тя се предлага от Best Bulgarian Prperties.

Вилата се продава заедно с обзавеждането и част от картините. От просторната дневна се излиза директно на тераса с басейн с гледка към морето.

Оборудването е предимно италианско, като вилата разполага с фурна и съдомиялна машина, като има и помещение за барбекю.

Виж още: Срив на руския интерес към имоти край морето

Вторият жилищен етаж разполага с три спални и две бани, едната от които с джакузи. Всички стаи са с гледка към морето.

Основната спалня е разположена на третия етаж, като има със самостоятелна баня, дрешник и голяма тераса с гледка към морето. Вилата разполага с централно отопление и два гаража, както и място за паркиране на още няколко автомобила.

Тя е разположена между Албена и Балчик, които я предлагат, като е на пет минути с кола от морето морето, както и до най-близките магазини. Тя е на 30 минути с кола до най-големия град на черноморието – Варна.

Цените на имотите в България са отбелязали първото си повишение след силния им спад от 2008 година насам, по време на който са загубили 30% от най-високите си нива.

Според данни на НСИ, имотите в България са се повишили с 1.79% през първото тримесечие на годината, спрямо същото на миналата година. През второто тримесечие имотите са поскъпнали с 2% на годишна база, според Полина Стойкова, оперативен директор в Бългериан Пропертис.

Най-голям ръст са отбелязали цените във водещите градове на страната – София и Пловдив, коментира още Стойкова.

Близо 10% от сделките с имоти в България се осъществяват от чуждестранни купувачи, според Станислав Петров, мениджър продажби в Селект Пропъртис България.

Чуждестранните купувачи търсят предимно ваканционни имоти в България, разположени по черноморието в близост до големите градове Варна и Бургас. Налице са и купувачи, привличани от ски-курортите Пампорово и Боровец.

„Столицата София е третият най-предпочитан регион от чуждестранните купувачи“, коментира Петров, цитиран от NYT. “Нивата на цените в София са по-високи в сравнение с тези по черноморието и в ски-курортите“, допълва още Петров.

Средните цени на имотите в София са 753 евро за кв. метър през второто тримесечие на тази година. За сравнение, във Варна средните цени са 699 евро за кв. м.

Налице е силно търсене на имоти на първа линия по черноморието, които обаче са относително слабо предлагани, предвид на строителните рестрикции в страната, което прави и цените им по-високи. Именно поради тази причина и посочената вила е с продажна цена от близо 1 800 долара за кв. м.

След изчезването на британските купувачи, които до голяма степен бяха в основата на формирането на имотния балон в България през периода от 2000 до 2008 година, се появиха руските купувачи. През тази година се наблюдава и постепенно завръщане на британските купувачи.

„Налице е стабилно връщане на британските купувачи през последните два месеца“, коментира Полина Стойкова. „Очакваме този тренд да продължи“, допълва още тя.

Руските купувачи, обаче, продължават да са основната група чуждестранни инвеститори в страната, като към тях постепенно се присъединяват купувачи от Германия, Франция, Холандия, Белгия, Украйна, скандинавските страни, САЩ, Канада, Австралия и ЮАР, коментират брокери.

През последните години в страната се наблюдава интерес и от страна на купувачи от Близкия Изток.

И макар чуждестранните купувачи да нямат ограничения при покупката на имоти в България, известни проблеми могат да се появят при покупката на имот със земя. Жителите на страните извън ЕС трябва да закупят имот със земя на името на регистрирана в България компания. Процесът обаче е относително бърз и евтин и може да се направи от брокерите по недвижими имоти, коментират в щатското издание.

Цената на това да се регистрира компания е между 200 и 500 евро, а процесът отнема по-малко от седмица.

Допълнителните разходи свързани с покупката на имот са между 8 и 9% от стойността на имота.