Когато се говори за инвестиции, винаги се споменава едно понятие – алтернативна цена. Това би спечелил инвеститорът, ако насочи средствата си към друга инвестиционна алтернатива.

За обикновените хора инвестиционните алтернативи са доста ограничени - те могат да бъдат сведени в три основни направления – депозити, акции или имоти.

Традиционно на шест месеца поглеждаме към плюсовете и минусите на всяка една от трите инвестиционни алтернативи в условията на променяща се обстановка. А определено е налице сериозна промяна през последните шест месеца, предопределена основно от затварянето на КТБ.

Именно поради тази причина ще започнем с депозитите като инвестиционна алтернатива.

1. Депозити

След като достигнаха рекордна стойност, депозитите започнаха да намаляват за пръв път от много години насам - безспорно заради случилото се с КТБ. Новопривлечените депозити от домакинствата в банките отчетоха първи месечен спад от 44 месеца през юли.

Ако сте избрали депозита като инвестиционна алтернатива, трябва да имате предвид няколко факта. На първо място, станахме свидетели на сериозно понижение на лихвите по този финансов инструмент през юни и юли.

Лихви по депозити от 6% годишно в началото на 2014 г. се понижиха до малко над 4% към настоящия момент.

Виж още: Защо депозитите са единствената алтернатива за гражданите?

Напълно е възможно понижението при нивата на лихвите по депозитите да продължи при разблокирането на средствата в КТБ, които най-вероятно ще бъдат насочени към други финансови институции.

Трябва да се има предвид, че въпреки понижението си, лихвите по депозитите у нас са сред най-високите в Европа. Което, казано по друг начин, означава, че има накъде да падат.

Преди да обмисли алтернативата да вложи парите си на депозит, инвеститорът трябва да имат още нещо наум. Въпреки че депозитите до 100 000 евро са „гарантирани“ според законодателството ни, не е зле да се знае, че Фондът за гарантиране на депозитите разполага с 2.1 млрд. лв., по последни данни на БНБ.

Виж още: Десет факта за Фонда за гарантиране на депозитите

Наличните в момента 2.1 млрд. лв. във фонда са една от причините Корпоративна търговска банка да не отвори врати, тъй като БНБ обяви, че има дупка от 1.6 млрд. лв. само за покриването на депозитите в КТБ.

Добре е да припомним, че с този фонд трябва да се гарантират още над 50 милиарда лева депозити.

2. Имоти

Извън депозитите, инвестициите в имоти като че ли са най-близки и разбираеми за българите. Добрите новини тук идват по няколко направления.

На първо място, понижението в нивата на лихвите по депозитите съдейства за по-нататъшния спад на лихвите при ипотечните кредити. Нивата на лихвите по кредитите са най-ниски от близо 7-8 години насам.

Нещо повече, достъпността на имотите е най-голяма в момента за последните 10-ина години, което благоприятства подобна инвестиция. В същото време през първото тримесечие на тази година бе регистриран първият от няколко години насам ръст на цените на имотите на годишна база (макар и минимален).

Ако не друго, то е много вероятно понижението в цените на имотите да е приключило на този етап.

От инвестиционна гледна точка доходността на наемите е относително висока и при нива над 4.5 процента за големите градове вече изпреварва доходността от депозитите. Казано по друг начин, инвестициите в имоти вече може да се приемат като по-добра инвестиционна алтернатива от депозитите.

Това е сериозна промяна на тенденцията от последните няколко години, когато депозитите се възприемаха, освен като по-сигурна инвестиция, и за по-доходоносна.

Разбира се, една подобна инвестиция има и някои недостатъци – свързани с големия й размер и относително слабата й ликвидност.

3. Акции

Инвестициите в акции най-вероятно ще продължат да са най-слабо предпочитаната инвестиционна алтернатива у нас, което до голяма степен се предопределя от ниската инвестиционна култура на обществото.

Този род инвестиции се смятат за много по-рискови (особено от тези, инвестирали по време на пика от 2007 година и загубили сериозна част от капитала си) и най-вероятно ще продължат да се радват на нисък интерес.

И все пак не е зле инвеститорите да погледнат към случващото се на пазара през последните две години, в които индексът на сините чипове SOFIX донесе сериозен доход.

Виж още: Защо да инвестираме на БФБ в момента?

Фондовият ни пазар има редица предимства и недостатъци. Въпросът, който всеки инвеститор трябва да си зададе, е евтини или скъпи са активите на борсата.

Борсата ни се намира в първата фаза на евентуален възходящ тренд, където се реализира обикновено една четвърт от ръста. Или казано по друг начин, налице е сериозен потенциал за по-нататъшен ръст през следващите години.

Инвеститорите, разбира се, не трябва да са прекомерно алчни, предвид на силното повишение на индексите през последната година и половина. Борсата е цикличен пазар и както цените на акциите вървят нагоре, така и могат да коригират. Рисковете се засилват и предвид на случилото се с КТБ, както и предсрочните парламентарни избори.

Последните фактори обаче, както заплаха, носят и сериозен потенциал за повишение при евентуалното им разрешаване и намаляване на несигурността.

Всяка една по-голяма корекция обаче може да се използва за инвестиране на пазара в дългосрочен план.

Както вече посочихме, въпреки срива през 2008 година в цените на акциите, инвестициите на БФБ са донесли по-добра доходност от имотите за един по-дълъг период от 14 години – 355% срещу 257% от инвестиции в имоти.

Нещо повече, средната възвращаемост на инвеститорите на борсата от 2000 година до момента е малко над 25% (на база на изменението на SOFIX).

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.