Доларът се повиши до най-високото си ниво от близо година спрямо еврото в резултат на признаците за възстановяване на ръста на икономиката на САЩ и задълбочаващата се криза в Украйна.

Еврото запази понижението си спрямо останалите основни валути след седем поредни седмици на загуби - най-дългата губеща серия от над десетилетие насам.

Допълнително въздействие върху единната валута могат да окажат данните за активността в промишления сектор в еврозоната. Слаби данни биха затвърдили спекулациите за нови допълнителни стимули от страна на ЕЦБ по време на срещата на институцията през тази седмица.

Австралийският долар също запази спада си спрямо останалите основни валути след слабостта в промишления сектор в Китай.

„Данните извън САЩ са доста добри“, коментира Томас Аверил, управляващ директор на Rochford Capital, цитиран от Bloomberg.

“Една от основните причини за понижението при евро-долар е разривът в политиките на Европейската централна банка и Фед, като първата се очаква да предложи нови стимули, докато Фед най-вероятно ще прибягва тепърва към рестриктивна политика“, допълва още специалистът.

Еврото може да се понижи до нива от 1.3000 през тази седмица, според Аверил, където единната валута може да срещне известна подкрепа.

Доларът се търгува при нива от 1.3126, след като по-рано през деня отбеляза най-ниско ниво от 1.3119, невиждано от 6 септември насам. Единната валута поевтиня с 0.8% през изминалата седмица, регистрирайки най-дългата си седмична загуба от декември 1999 г.

Еврото се търгува при нива от 136.76 йени, след като се понижи с 0.7% до 136.69 йени през август.

Доларът поскъпна с 0.1% спрямо йената до 104.18 йени. За изминалия месец щатската валута поскъпна с 1.3% спрямо йената. Днес щатските пазари са затворени за честване на Деня на труда.

Хеджфондовете повишиха залозите си за понижение на еврото спрямо долара до най-високото им ниво от юли 2012 година насам. Броят на залозите за спад надвишават тези за ръст със 150 657 контракта към 26 август, според данни на регулаторите.

През изминалия месец еврото се понижи с 1.6% спрямо останалите основни валути, превръщайки се в най-губещата валута. За сравнение йената е загубила 0.8% от стойността си.